Salvatorii au participat la exerciții de simulare la Strășeni. Ce au presupus
Exerciții de simulare a mai multor situații excepționale, precum cutremur, stingerea incendiilor și descarcerarea persoanelor implicate în accidente au avut loc în raionul Strășeni. Aplicațiile au avut scopul de a verifica gradul de pregătire a salvatorilor și pompierilor, a populației, dar și a autorităților locale.

Potrivit primului scenariu, în această dimineață s-a înregistrat un cutremur de 8 grade pe scara Richter în munții Vrancea, România. Seismul s-a resimțit și în Republica Moldova. În urma seismului, au fost avariate mai multe blocuri de locuințe și case, iar mai mulți oameni au rămas fără electricictate. Printre clădirile afectate se numără și Gimanziul „Mihai Viteazul" din municipiul Strășeni. Prin urmare, toți elevii și profesorii au fost evacuați, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
În urma cutremurului, a izbucnit și un incendiu. Patru persoane au rămas blocate sub dărâmături, iar mai multe au fost date dispărut. Pentru a gestiona situația a fost convocată Comisia pentru Situații excepționale, astfel la scurt timp, au intervenit echipele de salvatori și au evacuat persoanele rămase în interiorul instituției. Acestora li s-a oferit primul ajutor medical, iar focul a fost stins.
Scopul acestor aplicații este de a verifica nivelul de pregătire a societății civile și a instituțiilor de intervenție în cazul unor situații excepționale. Participanții la exerciții spun că asemenea acțiuni sunt necesare.
„Consider că aceste exerciții la care noi astăzi ne-am antrenat sunt destul de importante pentru siguranța elevilor. Mulțumim Domnului că această palmă de pământ este ferită de cutremur, dar noi suntem datori să-i învățăm pe copii cum să se comporte în cazurile de situații excepționale”, a menționat directorul Gimnaziului „Mihai Viteazul”, Ala Jereghi.
„În scopul dat a fost simulat un cutremur de pământ care a avut loc în regiunea Vrancea, la orele 6 și 45 de minute, care, în mod normal, a perturbat toată activitatea serviciului din raionul Strășeni. Pentru a aprecia starea lor de pregătire și de a acorda suport în acțiuni primordiale care le au zi de zi, au fost înscenate mai multe module, precum ar fi incendiul în instituția de învățământ, accident feroviar, cu victime blocate, alunecări de teren stingerea incendiilor din clădiri locative”, a explicat Vasile Gaspar, șef Direcție Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU.
Potrivit celui de-al doilea scenariu, un accident feroviar cu implicarea a două mașini s-a produs pe traseul Ungheni-Chișinău. În urma impactului, a izbucnit un incendiu, iar mai multe persoane au rămas blocate în interiorul autoturismelor. Salvatorii IGSU au lichidat incendiul și au efectuat lucrări de descarcerare, iar medicii ajunși la fața locului au acordat ajutor medical.