main logo
2024

Sacrificarea s-a încheiat: 67.700 de porci, înhumați la Roșcani

Procesul de sacrificare a porcilor de la ferma afectată de pestă porcină din apropierea satului Roșcani s-a încheiat. În total, 67.700 de animale au fost sacrificate și înhumate conform măsurilor impuse de autorități pentru a preveni răspândirea virusului.

Sacrificarea s-a încheiat: 67.700 de porci, înhumați la RoșcaniImagine simbol

În cadrul unui reportaj marca „Fără Filtre”, autoritățile au declarat că întregul proces de sacrificare și înhumare a porcilor a durat 12 zile, transmite Știri.md.

Decizia de a înhuma animalele a stârnit nemulțumiri în rândul localnicilor, care au contestat măsura și au solicitat incinerarea cadavrelor. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au explicat că nu există incineratoare cu capacitate suficientă pentru un număr atât de mare de animale. De asemenea, înhumarea este considerată o metodă standard la nivel internațional pentru combaterea focarelor de pestă porcină.

Primarul localității a declarat că măsurile au fost aplicate conform protocoalelor internaționale și că înhumarea a fost realizată în condiții sigure. Gropile au fost atent selectate, iar cadavrele au fost acoperite cu un strat absorbant și dezinfectant pentru a minimiza riscurile de contaminare.

În prezent, localitatea rămâne sub restricții, iar circulația în zonă este strict monitorizată. Potrivit ANSA, perioada de carantină impusă este de 40 de zile, urmând să fie analizată posibilitatea relaxării restricțiilor.

Impactul economic al acestui focar este semnificativ. Ferma afectată, una dintre cele mai mari din regiune, era un angajator important pentru comunitate. Deocamdată, nu este clar dacă și când își va putea relua activitatea.

Autoritățile urmează să evalueze pagubele și să stabilească măsurile compensatorii pentru fermă și pentru angajații afectați.

De menționat că, pe data de 17 martie, la fermă a fost confirmat un focar de pestă porcină africană, iar autoritățile spuneau că aproximativ 65.000 de porci urmează să fie sacrificați.

Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și a altor parteneri externi, despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Citește și: Protest la Roșcani: Locuitorii cer oprirea îngropării porcilor infectați

Citește și: Slusari: Ramura agricolă din țară, tratată în continuare cu neglijență

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării