main logo
4197

S-a scumpit uleiul de floarea-soarelui: Ce spun oamenii despre majorări

S-a scumpit uleiul de floarea-soarelui. Prețul unui litru de ulei variază acum între 32 și 42 de lei, în timp ce, în luna noiembrie, costul acestuia era de 26 de lei. Ministerul Agriculturii susține că majorările de preț au fost cauzate de mai mulți factori, printre care seceta din vara anului trecut, care a dus la mărirea taxei materiei prime, scumpirea energiei electrice și creșterea importului de ulei dezodorizat, al cărui preț nu poate fi plafonat.

S-a scumpit uleiul de floarea-soarelui: Ce spun oamenii despre majorăriFoto: Imagine simbol

Agricultorii consideră că scumpirea uleiului produs în țară este artificială. În prezent, doar 4% din uleiul consumat de moldoveni provine din producția internă, transmite Știri.md cu referire la info1.md.

Potrivit ministrei Agriculturii, Ludmila Catlabuga, prețul semințelor de floarea-soarelui a înregistrat o creștere de aproximativ 46% față de anul trecut. Această majorare a fost atribuită secetei din 2024. Catlabuga a subliniat că ministerul va depune eforturi pentru a sprijini producătorii de ulei, inclusiv prin identificarea unor măsuri compensatorii pentru costurile energetice.

„Mai este impusă și licențierea importurilor. Importurile masive acum ale uleiului dezodorizat este în creștere și, din păcate, el nu se regăsește în lista mărfurilor social importante, nu poate fi plafonat ca preț. De asta, din păcate, creșterea se simte”, a explicat Ludmila Catlabuga, ministrul Agriculturii.

Agricultorul Sergiu Ivanov susține că motivul principal al creșterii prețului uleiului ar putea fi faptul că procesatorii își permit să vândă uleiul la prețuri mai mari decât costul real de producție. În ciuda faptului că Moldova produce suficient ulei pentru a-și acoperi nevoile interne, majoritatea acestuia este exportat, explică Ivanov.

„La prețul florii-soarelui de astăzi și la prețul mediu al florii-soarelui, având în vedere sezonul până la moment, nu trebuie să sară 28 de lei un litru de ulei. Nu trebuie să sară nici într-un caz. Hai 30 de lei maximum, dar nu are voie să sară. Din tot ce pot produce fabricile noastre, noi consumăm maximum 4% din cantitate. Maximum. Și cum așa? Noi acoperim 96 pentru export”, spune Sergiu Ivanov, agricultor.

Oamenii spun că nu pot renunța la acest produs în pofida scumpirilor.

„E scumpușor. O sticlă de ulei îmi ajunge pe o lună. De sărbători am nevoie de mai mult. Dacă o să avem bani, o să-l cumpăram, dacă nu, asta e.”

„O să se mai scumpească, am luat ieri de la magazin, la magazin încă e mai scump decât la piață. Chiar e prea mare, pentru că au spus că o să fie și la 45 de lei litrul. Lumea stă și se gândește, să iei să pui acum cât sunt bani, dacă n-ai. Se poate de economisit, dar nu știi cum, când faci o plăcintă, acolo trebuie mai mult ulei, dacă ai prăjit cartofi, acolo tot trebuie puțin, nu doar să-ți ungi tigaia. Foarte mult trebuie, foarte mult consumi.”

„Greu se produce. În acest an a fost foarte puțină, nu prea s-a făcut. Noi folosim mult ulei, noi ținem posturile și folosim mult ulei. La toată mâncarea îl punem. Ei așa vor, au produs-o, au măcinat-o, așa lor le iese.”

„Nu-i scump pentru că s-a scumpit lumina, s-a scumpit căldura, oamenii tot trebuie să primească leafă care lucrează. Nu mă afectează. Când este mănânc mai gros, mănânc și mai slab.”

Prețul uleiului de floarea-soarelui a fluctuat considerabil în ultimii ani. Recordul a fost atins în 2022, când prețul unul litru de ulei a ajuns la 50 de lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării