Rudele unei tinere decedate în timpul procedurii FIV cer anchetă corectă
Cristina Sîrbuleţ, o tânără de 30 de ani care își dorea să aducă pe lume un copil, a decedat subit în timpul unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV). Totul s-a întâmplat în anul 2021, când ea și soțul său, Ștefan, s-au adresat la o clinică privată pentru a-i ajuta să devină părinți.

După aproape patru ani, mama Cristinei, Angela Tonțu, încă luptă pentru desfășurarea unei anchete corecte și transparente, care să scoată la iveală adevărul despre moartea fiicei sale, transmite Știri.md.
Cristina Sîrbuleț avea 30 de ani și era căsătorită. Împreună cu soțul ei s-au mutat cu traiul în Italia. Ambii și-au dorit să aibă un copil. Au încercat să-l conceapă pe cale naturală, dar nu le-a reușit. După mai multe tentative eșuate, prietenii de familie i-au sfătuit pe tineri să se adreseze la o clinică privată pentru fertilizare in vitro. Un argument a fost faptul că în cadrul clinicii activează unul dintre cei mai buni specialiști, care urma să efectueze procedura.
Pe data de 26 august 2021, la ora 08:00 dimineața, soții au venit la clinică. Ambii erau pregătiți pentru cel mai important moment din viața lor. În drum spre spital, Cristina i-a scris mamei sale că o va suna după efectuarea procedurii. După ore bune de așteptare, mama Cristinei a decis să-și sune ginerele pentru a afla cum decurge totul. Din cauza pandemiei, soțul Cristinei a decis să-și aștepte soția afară, însă, văzând că nu primește nicio veste despre ea, Ștefan s-a interesat despre starea ei la recepția clinicii. Astfel, bărbatul a aflat că Cristina a intrat în stop cardiac. Din acel moment a început un adevărat calvar pentru întreaga familie.
„Înainte de intervenție, Cristina își punea injecții în burtă. Îmi spunea: „Mă simt rău după ele. Vomit și sunt nervoasă”. (...) I-am spus să vorbească cu medicul despre asta, dar ea îmi zicea: „Mămică, eu nu pot să vorbesc cu dânsul că el așa urât se comportă cu mine. Eu vreau să vorbesc cu el, dar el mă întreabă: „Ce stai cu ochii ceia boldiți și te uiți la mine?””. Așa îi spunea. (...) A achitat 60.000 de lei pentru tot. În prima tură a achitat 30.000 de lei și i-a dat un certificat”, își amintește mamei tinerei decedate.
În perioada în care se pregătea pentru intervenție, Cristina locuia la nașa ei, care i-a fost alături în ultimele zile din viață.
„Eu eram alături de ea. Despre riscuri nu i-a spus nimic, ceea ce i s-a părut și ei straniu. Noi am discutat cumva pe tema asta. Cu câteva zile înainte de intervenție, ea și-a făcut cardiograma și medicul cardiolog i-a spus direct că nu-i place cardiograma ei. Față de ea, medicul a intrat în cabinet la un alt medic”, povestește nașa Cristinei.
Cu toate acestea, femeia afirmă că doctorul care urma să-i facă intervenția Cristinei i-a dat asigurări că totul este în regulă, iar pregătirile decurg bine. Mai mult, chiar și după ce a fost constatat decesul, administrația spitalului a declarat că medicii au acționat potrivit protocolului, doar că femeii i s-a oprit inima.
„Nici noi nu știm niciun adevăr și absolut toți neagă și nu dă nimeni nicio explicație. Ei au curățat toate medicamentele din Cristina ca acolo să nu arate nici supradoza de anestezie, nimic”, susține femeia.
De aceeași părere este și Angela Tonțu, care povestește o întâmplare ce i-a trezit bănuieli:
„Marți, nu țin minte ziua, medicul m-a chemat că trebuia să facă dializa, să vedem dacă putem ceva să recuperăm. Repede, repede ne-a luat: „Trebuie să instalăm toate aparatele, că poate să fie o șansă să o scăpăm pe Cristina. Trebuie să faceți repede semnătura pentru a fi bine”. Mi-a zis: „Dacă vreți, puteți să intrați să vedeți că deja a început a circula sângele”. Se vede că atunci a fost programat pentru a curăța totul, toate medicamentele”.
Potrivit concluziilor din raportul expertizei judiciare, după 30 de minute de la finalizarea procedurii de colectare a ovocitelor, starea Cristinei s-a agravat, iar femeia a făcut stop cardio-respirator. Medicii i-au comunicat soțului că femeia ar fi fost resuscitată și că urma să-i fie stabilizată starea pentru a o putea transporta la Institutul de Medicină Urgentă din Capitală. Potrivit actelor întocmite, tânăra a ajuns la IMU în stare gravă, post-resuscitare, în comă de gradul trei. Starea pacientei s-a înrăutățit în urma stimulării ovariene și a funcției foliculare.
De la ora 15:19, când tânăra a fost adusă adusă la Spitalul de Urgență și până la ora 21:00, ea ar fi suferit zece stopuri cardiace, timp în care i-au fost efectuate terapii de resuscitare. Femeia a stat intubată și conectată la aparate timp de șapte zile. Pe data de 2 septembrie 2021 a fost confirmat decesul Cristinei.
Primul raport de expertiză medico-legală a fost finalizat la 9 noiembrie 2021, iar concluzia specialiștilor era că pacienta a decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Rudele ei nu au fost de acord cu cele indicate în raport și au solicitat o altă expertiză.
În urma expertizei realizate în 2022, s-a constatat faptul că pacienta a suferit primul stop cardiac după 30 de minute, starea ei s-a agravat și apoi a intrat în comă. Decesul a survenit ulterior din cauza șocului cardiogen sever, cauzat de multiplele stopuri cardiace suferite, dar și de privarea de oxigen a creierului. Toate acestea au fost consecințele unei reacții patologice grave a organismului. De asemenea, conform raportului, pacienta a avut și o formă ușoară de COVID-19, dar nu aceasta a fost cauza decesului. Tot expertiza a dezvăluit faptul că tinerei i-au fost administrate anestezice precum Propofol, Ditamină și Fentanil, care i-au provocat reacții adverse. Cu toate acestea, în urma concluziilor doctorilor, asistența medicală oferită în cadrul clinicii private a corespuns normelor. Însă, după procedura de colectare a ovocitelor, efectuată cu administrarea unei anestezii generale, au apărut complicații.
Mama femeii decedate nu este de acord nici cu a doua expertiză. Așadar, ea a depus o contestație în România și deja de două luni așteaptă un răspuns.
Procurorul de caz nu a vrut să ofere declarații pentru presă, spunând doar că a fost pornită o cauză penală și că așteaptă rezultatele finale ale expertizei independente de la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” de la București.
Același lucru a fost comunicat și de avocatul familiei Țocu, care a adăugat că o expertiză judiciară a fost pornită la inițiativa Angelei Țocu, mama Cristinei Sîrbuleț.
Citește și: Noi detalii în cazul tinerei din Sângerei care ar fi murit după fertilizarea in vitro
Citește și: Un film al tragediei: Tânăra care a murit după o procedură in vitro