Românii din Moldova, la urne în număr record în turul II: Votul continuă
Peste 28.000 de alegători români din Republica Moldova și-au exercitat dreptul la vot vineri, 16 mai, în prima zi a turului doi al alegerilor prezidențiale din România.

Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente de la București, numărul este de peste două ori mai mare decât cel înregistrat în prima zi a turului întâi. Cei mai mulți alegători s-au prezentat la urne în Chișinău, dar și în orașele Ialoveni, Hâncești, Stăuceni și Orhei, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.
Procesul de vot în diaspora se desfășoară timp de trei zile, vineri, sâmbătă și duminică, iar în Republica Moldova secțiile sunt deschise între orele 07:00 și 21:00. În ziua de duminică, 19 mai, în cazul în care vor exista alegători la coadă, programul secțiilor poate fi prelungit până la ora 23:59.
La nivel global, până vineri la ora 22:00, votaseră aproape 219.000 de români din diaspora, comparativ cu 115.000 în prima zi a turului întâi. Cei mai activi alegători se află în Marea Britanie, Italia, Germania, R. Moldova și Spania.
În Republica Moldova au fost deschise 64 de secții de votare, cu cinci mai multe decât la scrutinul din 2024.
- Centru: 38 de secții, dintre care 20 în Chișinău;
- Nord: 18 secții;
- Sud: opt secții.
Românii cu cetățenie valabilă pot vota în baza unui act de identitate românesc (carte de identitate, pașaport, buletin etc.), fără necesitatea înregistrării prealabile, fiind înscriși pe liste suplimentare.
Cine sunt candidații și ce spun despre R. Moldova
Nicușor Dan promite sprijin ferm pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și susține consolidarea legăturilor economice, energetice și de securitate dintre cele două state. El este sprijinit de partidul de guvernământ PAS, de președinta Maia Sandu și de alți lideri proeuropeni de la Chișinău.
George Simion, liderul AUR, promovează o retorică populistă și condiționează sprijinul pentru Republica Moldova. Este susținut doar de partidul marginal „Democrația Acasă”, condus de Vasile Costiuc, fără sprijinul unor figuri politice proeminente de la Chișinău.