main logo
942

Rodica Antoci, despre dosarele privind confiscarea averilor nedeclarate

Societatea din R. Moldova așteaptă finalitate în cazurile ce vizează averile nedeclarate de demnitari și funcționari publici, incompatibilitățile de funcție sau conflictele de interese, recunoaște președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, care mai spune că acest proces nu este unul „ușor”.

Rodica Antoci, despre dosarele privind confiscarea averilor nedeclarateFoto: moldova.md

Într-o declarație făcută publică de Ziua Internațională Anticorupție, marcată pe 9 decembrie, Rodica Antoci dă asigurări că instituția pe care o conduce va depune eforturi pentru a înregistra primele confiscări de avere din R. Moldova, transmite Știri.md cu referire la ziarulnațional.md.

„Întreprindem toate măsurile și acțiunile legale posibile pentru a apăra actele de constatare în instanțele de judecată și a face dreptate pe cazurile în care figurează subiecții noștri de control. 

Unii dintre care încă se mai află în funcții sau chiar promovați. Reprezintă o premieră și pentru noi procedurile de confiscare a averii. Avem deja în instanță primele dosare de rezonanță pentru confiscarea averilor nejustificate în folosul statului. 

Nici la acest capitol nu este ușor, dar nici imposibil. Mă bazez pe profesionalismul și dedicația juriștilor din cadrul Autorității, care sunt foarte implicați și în acest proces pentru a înregistra primele confiscări de avere în Republica noastră”, se arată în declarația semnată de președinta ANI.

Rodica Antoci a ținut să sublinieze că succesul în această misiune nu depinde doar de instituția pe care o conduce.

„Competența ANI se încheie cu actul de constatare, după care intervin atribuțiile altor instituții. Totuși, suntem deschiși spre cooperare cu toate instituțiile de control și anticorupție pe segmentul ce vizează încălcările de ordin penal, fiscal etc. Țin foarte mult la munca pe care o fac inspectorii de integritate. 

Poate nu întotdeauna rezultatele lor sunt îmbucurătoare pentru voi, dar, deseori, unele acte de constatare a încălcărilor sunt întocmite sub presiuni și acțiuni de intimidare, care vin din partea subiecților noștri de control. 

Ceea ce îi menține la ANI pe cei 26 de inspectori de integritate sunt curajul și determinarea. Am toată încrederea că deciziile inspectorilor de integritate sunt luate în baza cadrului legal și în mod asumat”, a încheiat Rodica Antoci.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării