main logo
3288

Risipă alimentară: Moldovenii deja au aruncat cozonaci, ouă și pască

În fiecare an, cantități mari de alimente iau drumul tomberoanelor de gunoi, mai ales după sărbători. Și anul acesta nu face excepție. Pe platformele pentru depozitarea deșeurilor puteau fi văzute bucăți de cozonac sau pască, ouă colorate și alte resturi de mâncare.

Risipă alimentară: Moldovenii deja au aruncat cozonaci, ouă și pascăFoto: Captură video

Datele statistice arată că locuitorii Republicii Moldova aruncă, în fiecare an, aproximativ 180.000 de tone de produse alimentare. Asta în timp ce fiecare a patra persoană din țară, mai ales din mediul rural, nu își permite un regim alimentar de calitate, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„După zilele de Paști, în care mesele au fost pline cu bucate, în tomberoanele din Chișinău sunt numai resturi alimentare. Aici vedem ouă, cozonac, pâine și chiar mâncare aruncată”, relatează jurnalista Irina Mihailici.

Tomberoane pline cu bunătăți rămase de la mesele de sărbătoare au fost găsite și pe strada Trandafirilor din Chișinău. Privind la acest tablou dezolant, localnicii recunosc că se cam face risipă.

„– Mai ales când vin sărbătorile, sâmbăta, duminica e supraîncărcat. Dar chiar cu alimentația asta cu locatarii că vin și câini. Sunt oameni care nu au mâncat acasă și a rămas, ei o pun la caserolă și pun aici, pe tomberon, ca omul să poată să vină să o ia. Alții o fărâmă și o aruncă aici jos. Vedeți că s-a luat. 

– Se aruncă multă mâncare în tomberoane? 

– Să vă spun drept, cam da, se aruncă mult. Eu mă duc acum să caut niște pâine, sunt la pensie și stau pe scaun și hrănesc porumbei. Aruncă pâine mai multă. Știu că tot costă bani și de aruncat e păcat. 

– Nici într-un caz risipă, nu arunc nimic, în prima zi dacă văd că ceva nu s-a folosit închid ermetic și la congelator. Mă uit tot timpul aici mâncare aruncată la păsări, la căței, nu știu. Chiar și pâinea care a rămas poți să o tai și să o pui în rolă. Eu cred că reușesc să fac risipă alimentară. Niciodată nu reușesc să consum toate acele produse, dar tendința mea de câțiva ani încoace e să cumpăr mai puțin. Suntem foarte risipitori, chiar vedem tomberoanele pline cu alimente”, spun oamenii.

„Risipă alimentară este. Cantitatea care este depozitată la ziua de azi nu putem să vă spun, nu există calcule, în jur de 10-12% este totuși”, a menționat vicedirectorul Regiei „Autosalubritate”, Alexandru Bajura.

Datele culese de experți arată că o persoană aruncă, pe an, peste 70 de kilograme de mâncare. Asta înseamnă că în Republica Moldova se pierd peste 180.000 de tone de alimente anual. Numai în 2024, valoarea totală a produselor alimentare aruncate la gunoi a fost de 20,5 miliarde de lei.

„La noi, cinci la sută din cheltuielile care le avem sunt pentru alimentele pe care le-am procurat, le-am dus acasă și le-am aruncat la gunoi”, a menționat expertul economic Veaceslav Ioniță.

Asta în timp ce 80% din populația țării nu are suficienți bani pentru un regim alimentar de calitate, mai spune Veaceslav Ioniță.

„50% aruncă cam atât cât ar ajunge să îi hrănești pe precedenții 50%. Aici e dezechilibru. Iată toată drama: unul duce foame, iar altul aruncă. În mediul rural, vă imaginați, dacă te gândești la cei 20% cei mai săraci, cheltuie pentru mâncare 60% din bugetul familiei, aproape toți banii familiei merg pentru mâncare. Fiecare al patrulea om se află într-un risc de foamete”, a adăugat expertul.

La nivel global, America de Nord și Europa conduc într-un nedorit clasament al risipei alimentare, cu pierderi de până la 300 de kilograme de persoană anual. În comparație, Asia de Sud și Sud-Est, cu doar 120-140 de kilograme anual de persoană, înregistrează cele mai mici pierderi de alimente.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării