main logo
16933

Rise.md: Constantin Țuțu are o nouă identitate în România

Andrei Sîli este noua identitate românească a fostului deputat PDM Constantin Țuțu, judecat pentru mai multe infracțiuni. La Chișinău, unde e învinuit pentru trafic de influență, îmbogățire ilicită, dar și pentru huliganism într-un dosar de omor, se numește tot Constantin Țuțu.

Rise.md: Constantin Țuțu are o nouă identitate în RomâniaColaj: Știri.md

Într-o investigație marca Rise.md, mai mulți avocați susțin că schimbarea numelui și menținerea unei identități diferite în două țări poate avea consecințe serioase, inclusiv riscul de acțiuni penale pentru fraudă sau alte infracțiuni asociate, transmite Știri.md.

Constantin Țuțu, de ani de zile considerat aliatul de bază al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, a fost introdus în Parlament de acesta din urmă. 

Recent, Țuțu și-a modificat identitatea în România, adoptând numele Andrei Sîli în septembrie 2022, dar în Moldova continuă să folosească numele său real, Constantin Țuțu, inclusiv în litigiile penale împotriva sa.

"Din perspectiva legală, schimbarea numelui și menținerea a două identități diferite pot duce la implicații grave, precum riscul de a fi acuzat de fraudă sau alte infracțiuni legate. Este crucial ca autoritățile să fie informate și să colaboreze îndeaproape pentru a asigura conformitatea cu legea și a preveni neregulile. O schimbare a numelui făcută cu scopul de a evita justiția sau de a încălca sancțiunile internaționale poate rezulta în proceduri legale atât în România, cât și în Moldova," explică avocatul Vadim Vieru.

Constantin Țuțu, în vârstă de 37 de ani, este acuzat în două cazuri penale în Chișinău. În primul caz, este judecat pentru trafic de influență, acuzat că a primit mită de 20.000 de euro pentru a interveni pe lângă procurori și judecători, dar și pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații de avere. 

Țuțu a denunțat pe rețelele sociale că ancheta este politic motivată:

"Observ că în dosarul penal care mă vizează s-au comis nereguli grave, de la inițierea ilegală din motive politice, la presupusa încheiere a investigației, fără a prezenta rechizitoriul, iar numeroasele cereri și reclamații rămân nerezolvate conform legii".

Peste 90 de audieri au fost programate până acum, dar multe dintre ele nu s-au desfășurat. Au fost fie amânate, fie suspendate din diferite motive.

În al doilea caz, care este reexaminat de Curtea de Apel Chișinău, este acuzat de huliganism într-un incident mortal, împreună cu traficantul de droguri Oleg Pruteanu, cunoscut sub numele de Borman.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării