Reţete de colaci pentru parastas. Cum să faci prăjituri pentru pomană acasă
Pomana sau parastasul este o tradiție veche printre creștinii ortodocși, iar pâinea are și ea o semnificație puternică în cadrul acestei tradiții. Deși astăzi poți cumpăra colaci pentru parastas din comerț, multe persoane încă preferă să facă acești colaci pentru pomană acasă. Iată, așadar, câteva rețete de colaci care pot fi făcute cu ușurință acasă.

De ce se fac colaci la pomană
Numele de parastas vine din limba greacă şi înseamnă a mijloci, a sta în locul cuiva. Potrivit tradiției creștine, parastas vine de la faptul că noi, cei vii, mijlocim către Dumnezeu pentru cel mort. Prin parastas, comunitatea creștină și familia celui decedat se roagă împreună, cerând lui Dumnezeu iertare pentru păcatele persoanei răposate și odihnă în lumina veșnică, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.
La parastas sau la pomană, tradiția spune că se impart mâncăruri și alte lucruri pentru sufletul celui decedat. Iar pâinea este văzută ca simbol al hranei spirituale și al vieții veșnice. După cum trupul are nevoie de hrană fizică pentru a supraviețui, sufletul are nevoie de hrana duhovnicească, care este Cuvântul lui Dumnezeu și Sfânta Împărtășanie.
În cadrul parastasului, colacii sunt aduși la biserică împreună cu coliva, vinul, prescura și alte daruri, fiind sfințiți de preot printr-o rugăciune de binecuvântare. După slujbă, aceștia sunt împărțiți celor prezenți, alături de alte bucate, pentru ca sufletul celui pomenit să primească milă și iertare în viața de apoi. Se crede că, prin această ofrandă, cel plecat este pomenit nu doar prin rugăciuni, ci și prin faptele bune ale celor care oferă pomană în numele său.
Ce este bine să știi când faci colaci pentru parastas
Colacul, un produs din aluat dospit special pregătit pentru astfel de ocazii, are o formă rotundă, simbolizând veșnicia și continuitatea sufletului după moarte. De obicei, este împletit și poate fi decorat cu o cruce din aluat sau presărat cu zahăr și semințe de susan. De obicei, colacii sunt însoțiți de lumânări aprinse, semn al luminii divine care călăuzește sufletul celui răposat.
Atunci când vrei să faci colaci pentru pomană acasă, este bine să ții cont atât de aspectele practice, cât și de semnificația religioasă a acestora. Colacii sunt mai mult decât un simplu produs de panificație – ei simbolizează comuniunea dintre cei vii și cei adormiți, dar și ciclul vieții și al veșniciei, datorită formei lor rotunde. Frământarea aluatului este un proces important, iar gospodinele cu experiență spun că trebuie făcută cu suflet bun și cu gânduri curate, deoarece se consideră că energia celui care prepară colacii se transmite în ceea ce oferă spre pomenire. După frământare, aluatul trebuie lăsat la dospit într-un loc cald, până își dublează volum.
Împletirea colacilor este și ea un detaliu semnificativ. Cei mai des întâlniți sunt colacii împletiți în două, trei sau patru fire. De exemplu, împletitura în trei reprezintă Sfânta Treime. După modelare, colacii se ung cu ou bătut pentru luciu și se pot presăra cu zahăr, semințe de susan sau mac. După ce sunt binecuvântați de preot, colacii se împart celor prezenți, alături de alte bucate, ca semn al milosteniei și pomenirii sufletului celui adormit.
Rețete de colaci pentru parastas
Prepararea colacilor pentru pomană este o tradiție încărcată de respect, credință și iubire față de cei care nu mai sunt printre noi.
Rețetă de colaci de post pentru parastas:
- 800 g făină albă de grâu
- 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
- 450 ml apă călduță
- 100 ml ulei de floarea-soarelui
- 100 g zahăr
- 1 linguriță sare
- Coaja rasă de la 1 portocală
- 1 linguriță oțet
- 2 linguri semințe de susan sau mac pentru decor
Mod de preparare
Dizolvă drojdia în apă călduță (aproximativ 100 de ml), adaugă o linguriță de zahăr și o lingură de făină. Amestecă și lasă compoziția să stea timp de 10-15 minute, până când începe să facă spumă. Într-un bol mare, cerne făina și adaugă sarea, zahărul, coaja de portocală. Toarnă maiaua activată, restul de apă călduță și oțetul. Începe să amesteci, apoi adaugă treptat uleiul. Frământă aluatul timp de aproximativ 15 minute, până devine elastic și nu se mai lipește de mâini.
Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă-l într-un loc călduros timp de 1 oră, până când își dublează volumul. Împarte aluatul în mai multe bucăți egale și formează șnururi lungi, pe care le împletești în 2 sau 3.
Așază colacii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lasă colacii să mai crească 30 de minute înainte de coacere. Înainte de a-i băga la cuptor, unge colacii cu puțină miere diluată sau cu un amestec de apă și zahăr și presară semințele de susan sau mac deasupra.
Coace-i la 180°C timp de 25-30 de minute, până când devin frumos rumeniți. Scoate colacii din cuptor și lasă-i să se răcească pe un grătar. Pot fi păstrați acoperiți cu un prosop curat până la momentul pomenirii.
Colaci din aluat de cozonac pentru pomană
- 1 kg făină albă de grâu
- 25 g drojdie proaspătă (sau 10 g drojdie uscată)
- 400 ml lapte călduț 150 g zahăr
- 100 g unt topit
- 2 ouă întregi + 1 ou pentru uns
- 1 linguriță sare
- 1 lingură esență de vanilie
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 lingură ulei pentru frământat
Mod de preparare
Într-un bol mic, dizolvă drojdia în 100 ml lapte călduț, adaugă o lingură de zahăr. Amestecă bine și lasă compoziția la loc cald timp de 10-15 minute, până când devine spumoasă. Într-un vas mare, cerne făina și adaugă sarea. În mijloc, toarnă maiaua crescută, restul de lapte călduț, zahărul, ouăle bătute, untul topit, vanilia și coaja de lămâie.
Amestecă inițial cu o lingură de lemn, apoi începe să frămânți cu mâna. Frământă timp de 15-20 de minute, adăugând uleiul treptat, până când obții un aluat elastic și omogen. Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul la crescut într-un loc călduros, timp de aproximativ 1 oră, sau până își dublează volumul. Răstoarnă aluatul pe o suprafață presărată cu făină și împarte-l în mai multe bucăți, în funcție de câți colaci dorești să faci. Formează șnururi de aluat și împletește-le în 2, 3 sau 4, după preferință.
Așază colacii în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Acoperă colacii cu un prosop și lasă-i să mai crească încă 30 de minute. Unge colacii cu ou bătut și, dacă dorești, presară zahăr, susan sau mac deasupra. Coace-i în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 25-30 de minute, până când devin aurii și frumos rumeniți.
Cum se împletesc colacii pentru parastas
Împletirea colacilor pentru parastas poate fi o provocare dacă faci pentru prima dată acest lucru, încă cu puțin exercițiu, îți vor ieși de minune.
Iată câteva idei din care să te inspiri:
Rețetă de prescură
Prescura este făcută din ingrediente simple: făină de grâu, apă, drojdie și sare. Este o pâine care simbolizează puritatea și lipsa păcatului. Înainte de coacere, prescura este ștampilată cu un sigiliu – pistornic – care conține inscripția „IC XC NI KA” (Iisus Hristos Biruitorul), împreună cu o cruce. Acest sigiliu devine vizibil pe pâine după coacere și are o semnificație teologică profundă, indicând că această pâine este destinată lui Dumnezeu.
Ingrediente:
- 1 kg făină albă de grâu
- 500 ml apă călduță
- 25 g drojdie proaspătă sau
- 7 g drojdie uscată
- 1 linguriță de sare
- Mod de preparare
Într-un bol mic, dizolvă drojdia în câteva linguri de apă călduță. Lasă amestecul să stea timp de 10 minute, până când drojdia devine spumoasă.
Într-un bol mare, pune făina cernută și sarea. Amestecă bine pentru a distribui uniform sarea. Toarnă amestecul de drojdie activată peste făină, adăugând treptat restul de apă călduță. Frământă aluatul până când devine elastic și nelipicios. Este important să frămânți cu răbdare, deoarece acest proces simbolizează rugăciunea și efortul personal.
Acoperă aluatul cu un șervet curat și lasă-l să dospească într-un loc cald, ferit de curent, timp de 1-2 ore sau până își dublează volumul. După ce aluatul a dospit, frământă-l ușor pentru a elimina aerul și împarte-l în bucăți, dacă dorești să faci mai multe prescuri mici. Pune aluatul în forma rotundă (sau formele rotunde), presându-l ușor pentru a se uniformiza.
Umezește pistornicul pentru prescură cu puțină apă, apoi preseaz-o ferm în mijlocul aluatului, astfel încât inscripția să fie clar vizibilă. Lasă prescura ștampilată să mai dospească aproximativ 20-30 de minute.
Preîncălzește cuptorul la 180°C. Introdu forma în cuptor și coace prescura timp de 35-40 de minute sau până când devine ușor aurie. Pentru o coacere uniformă, poți așeza un vas cu apă în cuptor, pentru a menține umiditatea. După coacere, scoate prescura din formă și las-o să se răcească pe un grătar.
Este recomandat ca pe parcursul întregului proces să spui rugăciuni, cum ar fi „Tatăl nostru”, deoarece prescura este o ofrandă sacrală.