main logo
507

Rețeaua ONG-urilor regionale pentru combaterea torturii s-a întrunit la Comrat

Organizații care fac parte din Rețeaua ONG-urilor regionale pentru combaterea torturii s-au reunit la Comrat, în prima ședință de lucru din Găgăuzia și cea de-a treia reuniune din cadrul Rețelei.

Rețeaua ONG-urilor pentru combaterea torturii s-a întrunit la ComratRețeaua ONG-urilor pentru combaterea torturii s-a întrunit la Comrat

La reuniune au participat reprezentanți ai organizațiilor din Comrat, Rîbnița, Tiraspol, Bender, Chișinău, Bălți și alte regiuni ale Moldovei, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Președintele Institutului pentru Democrație, Andrei Borșevschi, a remarcat că Departamentul Instituțiilor Penitenciare a răspuns pozitiv la propunerea de a desfășura sesiuni de informare  în penitenciare despre inadmisibilitatea aplicării torturii și relelor tratamente. Și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a acceptat organizarea de seminare în instituțiile subordonate.

Reprezentanții ONG-urilor transnistrene, participanți la reuniune, au fost surprinși de nivelul de deschidere al autorităților din dreapta Nistrului, spunând că acest lucru rămâne deocamdată un vis pentru regiunea transnistreană. ONG-urile transnistrene practic nu dispun de acces în închisorile din regiune, iar administrația se opune categoric proiectelor de combatere a torturii.

În cadrul ședinței, Reprezentantul Centrului de Asistență Juridică, Psihologică și de Reabilitare a Victimelor Torturii din Comrat a vorbit despre aspectele juridice ale luptei împotriva torturii, despre relațiile cu autoritățile statului și cu poliția din Găgăuzia. El a citat statistici privind activitățile Centrului de asistență Juridică, Psihologică și de Reabilitare a victimelor torturii din Comrat, menționând că, în șase luni, 137 de persoane au apelat la centru în legătură cu tortura și relele tratamente.

Participanții au discutat și despre programul de granturi mici, din cadrul proiectului. Luiza Doroșenco, directorul Centrului Media Transnistria și coordonator de proiect în regiunea transnistreană, și-a împărtășit experiența cu privire la modul în care a colaborat cu organizațiile partenere de pe malul drept, menționând că și alte ONG-uri din regiunea transnistreană își pot folosi experiența.

Alexandru Zubco, șeful Direcției Prevenirea Torturii din cadrul Oficiul Avocatul Poporului al Republicii Moldova,  a prezentat pentru membrii rețelei scopul și obiectivele Direcției, precum și experiența în combaterea torturii și rolul Avocatului Poporului în acest sens.

Nonna Mihalcean, coordonator de proiect Chișinău, a prezentat membrilor rețelei specificul activităților de prevenire în cadrul proiectului, și anume seminarele informative desfășurate pentru angajații penitenciarelor din Moldova, menționând că în rândul celor instruiți au fost șefii adjuncți ai închisorilor din Moldova, precum și ofițerii, escorta, paza. Participanții au manifestat intoleranță față de fenomenul torturii, au fost informați despre răspunderea pentru aplicarea torturii atât la nivel național, cât și internațional, dar și cum ar putea preîntâmpina aceste acte crude.

Rețeaua ONG-urilor regionale a fost creată de Institutul pentru Democrație (Comrat) în parteneriat cu Institutul Național al Femeii din Moldova (Chișinău) și Centrul Media al Transnistriei (Tiraspol) cu sprijinul Uniunii Europene prin Instrumentul European pentru Democrație și Drepturile Omului în cadrul proiectului „Toți împreună spunem NU torturii în Moldova: Societatea civilă împotriva torturii”. Proiectul implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Coordonatorul proiectului este Institutul pentru Democrație, o organizație publică înregistrată oficial la Ministerul Justiției al Republicii Moldova în ianuarie 2007.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării