Republica Moldova nu va participa la Eurovision 2025: Care e motivul
Republica Moldova se retrage din concursul muzical Eurovision 2025. Decizia a fost luată „în urma unei analize detaliate a situației actuale, precum și a provocărilor economice, administrative și artistice”, au precizat organizatorii.

„În urma unei analize detaliate a situației actuale, dar și a provocărilor economice, administrative și artistice, s-a luat decizia de a suspenda participarea Republicii Moldova la ediția din 2025”, a declarat directorul Moldova 1, Corneliu Durnescu, adăugând că „hotărârea nu a fost una ușoară, dar necesară în contextul actual”, transmite Știri.md.
„Selecția națională din acest an a evidențiat anumite provocări, inclusiv o scădere a interesului publicului și a calității generale a pieselor și prestațiilor artistice. Acest fapt a generat o percepție negativă în rândul specialiștilor și al publicului, subliniind necesitatea unei reforme substanțiale în preselecția națională”, a mai declarat directorul Moldova 1.
Corneliu Durnescu a ținut să menționeze că TRM își propune să revizuiască criteriile și metodologia de selecție, pentru a încuraja o participare mai largă a artiștilor talentați și pentru a oferi o reprezentare culturală mai consistentă și competitivă pe scena internațională.
„Eurovision implică costuri considerabile, incluzând organizarea finalei naționale, producția show-ului, promovarea artistului, deplasările și cazarea echipei, producția scenică, echipamentele tehnice și alte cheltuieli asociate. Înțelegem că există discuții în spațiul public privind taxele de participare la acest concurs. În context, comunicăm că taxa de participare a Republicii Moldova comunicată de European Broadcasting Union (EBU) a constituit 21.486 de euro și nu 176.000 de euro cum s-a vehiculat în spațiul public.
În plus, ca urmare a discuției cu organizatorii etapei internaționale, aceștia nu intenționează să aplice sancțiuni Republicii Moldova în contextul suspendării participării țării, inclusiv sancțiuni financiare.
Radiodifuzorul public rămâne la dispoziția oricui pentru a furniza informațiile de rigoare. Ne-am asumat să fim transparenți și Eurovisionul nu este o excepție. În același timp, nu putem admite ca opinia publică să fie indusă în eroare de narative false sau rău-intenționate”, a subliniat Corneliu Durnescu.