main logo
1020

Reparația drumului Hâncești-Leova-Cahul-Giurgiulești bate pasul pe loc

Reparația drumului național R 34, Hâncești-Leova-Cahul-Giurgiulești, bate pasul pe loc. Șoseaua, de o importanță strategică pentru Republica Moldova, trebuia să fie gata la sfârșitul lunii februarie, anul viitor.

Reparația drumului Hâncești-Leova-Cahul-Giurgiulești bate pasul pe locFoto: tvrmoldova.md

Antreprenorul turc a cerut, însă, prelungirea termenului cu aproape un an, după ce și-a dat seama că nu se va încadra în prevederile contractului, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Responsabilii de la Administrația de Stat a Drumurilor analizează cererea companiei și nu exclud că ar putea să-i aplice penalități.

Lucrările de reabilitare a drumului au început în 2020, și, potrivit contractului, trebuiau finalizate în cel mult doi ani și jumătate. Doar 29% din drum este gata, deși până acum trebuia finalizat în proporție de peste 80%.  

Nicolae Boico, reporter TVR Moldova: „Una dintre porțiunile de drum care au intrat în reparație în 2020 începe la ieșirea din orașul Hâncești. De ceva timp, drumarii turci se chinuie aici să repare un pod, însă lucrările avansează cu viteza melcului. Astăzi de exemplu, în plină zi de muncă, cei antrenați pe șantier pot fi numărați pe degete.”

Un șofer pe care l-am surprins la fața locului s-a prezentat drept angajat al companiei turcești de construcții și ne-a spus că pe șantier lucrează cel mult opt angajați.

„Am auzit că ei a treia lună nu primesc salariul. Măcar îi hrănesc. Mănâncă. Ei trăiesc cu speranța, ca și noi, moldovenii.”

La câțiva kilometri distanță, la ieșirea din orașul Hâncești, drumarii turci au început, acum un an, construcția unui zid de sprijin, necesar pentru a opri alunecările de teren. Și aici lucrările bat pasul pe loc, iar astăzi un camion care transporta struguri a fost la un pas să se răstoarne acolo, după ce a derapat.

„Se ridica la deal, cineva de la deal venea cu un zil și l-a încurcat.”

Am mers mai departe, în direcția orașului Leova, pentru a vedea cum decurg lucrările și pe alte porțiuni de șantier de pe drumul aflat în reparație.

Șofer: „Te ferești de o groapă, dai în alta. De mult timp, de când mă țin minte, acest drum este foarte stricat.”

„- Nu prea sunteți mulțumit de calitate?

- Da, calitatea lasă de dorit.”

Am făcut un popas la intrarea în satul Mereșeni.

Nicolae Boico, reporter TVR Moldova: „Drumul dintre orașul Hâncești și comuna Mereșeni arată ca după război. E plin de gropi și denivelări. Drumarii nu au ajuns, deocamdată, până aici cu lucrările, iar șoferii sunt nevoiți să circule și în continuare pe șoseaua ciuruită.”

„Drumul, așteptăm, că de acum s-a pornit de la Hâncești încoace să facă. Spune că anul acesta o să ajungă și la noi. Ceva nu le ajunge. Ori brațe de muncă, ori… Nu pot să mă pricep. Dar încet merg.”

Am mers încă aproximativ 30 de kilometri. Am găsit mai multe zone de șantier fără muncitori.

„- Lucrează ei, dar încet.

- De ce se întâmplă asta, cum credeți?

- Eu nu ştiu de ce.”

Potrivit directorului adjunct al Administrației de Stat a Drumurilor, Iulian Mornealo, din cauza restricțiilor pandemice de până acum, a războiului din Ucraina și a secetei din această vară, antreprenorul nu ar fi reușit să importe la timp, prin portul Giurgiulești, cantitățile necesare de materie primă.

Iulian Mornealo, director adjunct ASD: „Antreprenorul s-a adresat cu o cerere de prelungire a termenului contractual până la finele anului 2023. Procedura prevede că această extensie de timp trebuie să fie justificată de către antreprenor.”

Iulian Mornealo admite că antreprenorul ar putea fi amendat dacă nu se va încadra în termenii contractuali și nu va putea justifica întârzierea. Contactat telefonic, unul dintre managerii companiei turce ne-a spus că este la volan și nu ne poate spune nimic. Am mers apoi la sediul firmei din orașul Hâncești, însă nu am găsit pe nimeni din conducere acolo. 

Pentru reabilitarea a șoselei R 34 Hâncești-Leova-Cahul-Giurgiulești, Guvernul Republicii Moldova a împrumutat 56 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. 

Administrația de Stat a Drumurilor are șapte litigii cu mai multe companii străine care nu au respectat termenii de finalizare a lucrărilor pe drumuri din Republica Moldova.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării