Renovarea Teatrului B. P. Hașdeu din municipiul Cahul se apropie de final
Spectacolele de la Teatrul Republican Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din municipiul Cahul vor fi prezentate într-o nouă clădire cu săli spațioase și dotate cu toate cele necesare. Lucrările de reparație, care au tot fost amânate în ultimii ani, sunt gata în proporție de 70%. Mai trebuie amenajate sala de spectacole și foaierul. Deocamdată, spectacolele sunt montate în sediul vechi al instituției, într-o sală mică, cu o capacitate de aproape o sută de persoane.

Spectacolele vor putea fi urmărite în sala nouă, de 240 de persoane, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Urmează să fie finalizat foaierul cu scări, faianță, balustrade, cu tot ce e după proiect. Avem casa de bilete. Scena este gata. Îmbrăcămintea am scos-o ca să nu se prăfuiască”, a spus Gheorghe Mândru, directorul Teatrului Republican Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din municipiul Cahul.
La etajele superioare totul este deja pregătit. Actorii vor dispune de toate comoditățile.
„Din start s-a mizat pe eficiență, nu mare lux sau cochetări. Să fie curat, eficient și comod”, afirmă Gheorghe Mândru.
„Nu avem cabine, nu avem unde să păstrăm costumele, recuzita. Chiar și sala este mică pentru spectatori. Trebuie să vină copiii de câteva ori la spectacol, pentru că sala este mică”, spune actrița Aurica Țurcanu.
„Deschiderea teatrului nou pentru noi este un vis roz, care până la urmă cred că se va împlini și vom avea condiții puțin mai bune decât acestea”, a specificat actorul Ion Furnică.
„Într-o scenă înaltă, frumoasă, largă, spațioasă, unde și acțiunile actorilor sunt ușoare, largi, totul decurge mai frumos. S-a întâmplat când, deprinși în scena noastră micuță, să jucăm pe scene mari. Nu era de ajuns textul, era nevoie încă de text”, a menționat actrița Rodica Ciobanu.
Este un proiect care a întârziat foarte mult, iar recent au avut loc discuții privind relansarea licitației pentru continuarea lucrărilor.
„Este preconizat ca cel puțin aceste lucrări să fie demarate în forță acum, în toamnă, în funcție de cum va dura licitația, pentru că acest edificiu este finanțat, în prima etapă, de Guvernul României”, a declarat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.
În anul 2018, Ministerul Educației a semnat un contract de aproape 1,7 milioane de lei cu un agent economic pentru construcția teatrului. Patru ani mai târziu, lucrările au fost stopate, în urma decesului antreprenorului. Pentru ca teatrul să fie finalizat, a fost necesară evaluarea lucrărilor deja efectuate și plătite, precum și a volumului de lucrări necesare. Clădirea în care actorii teatrului joacă acum spectacolele datează din anul 1987.