Relief unic și peisaje inedite: Oamenii din Pociumbeni așteaptă turiști
Comuna Pociumbeni, raionul Rîșcani, atrage anual zeci de oameni care practică ecoturismul. Relieful și peisajele unice locului nu pot fi trecute cu vederea. Unele familii de aici le propun turiștilor locuri de cazare, dar și un meniu care constă din bucate specifice locului.
Anul acesta localitatea a fost inclusă în Proiectul ecoturistic „Stâncile Prutului”, lucru care i-a determinat pe mulți locuitori să-și deschidă larg ușile turiștilor, transmite Știri.md cu referire la Tvn.md.
MARIA BAIBARAC, locuitoare a satului Pociumbeni: „Avem posibilitate să-i cazăm, avem camere amenajate, avem mâncare pe care o pregătim acasă, din produsele noastre din grădină, din ouăle pe care le avem în gospodărie.”
Rețetele gogoșilor și a colțunașilor cu vișină, dați prin pesmeți și ceapă călită, sunt specialitatea casei. Gospodinele speră să-și impresioneze oaspeții cu bucatele tradiționale. Iar deserturile pe care le propun sunt cele pe care le găteau străbunicii lor.
„O condiție ca gogoșii să fie crescuți este ca para focului să fie mare. Tot o chestie din copilărie rămasă, bunicăi îi rămânea aluat și făcea un covrig, am păstrat și eu rețeta de a face câte un covrig și îl pune deasupra ca să stea frumos.”
Iar pentru ca toate bucatele pe care le propun oaspeților să aibă un gust autentic, gospodina se pregătește încă de cum apar primele legume și fructe. Face conservături și pregătește până și verdeața pe care o folosește la ciorbe și tradiționala zează cu tăiței de casă.
VALENTIN BAIBARAC, locuitor al satului Pociumbeni: „Asta e specificul gospodinei de la țară, cum încep a apărea primele legume se fac conservături, până și toate buruienile, cum le spunem la țară, pătrunjel, mărar, strângem, punem la congelat și iarna scoți de la frigider și pui pe o ciorbiță.”
Turiștii care vor veni în comuna Pociumbeni vor putea admira peisaje unice în Europa.
LUDMILA TOZLOVANU, coordonator local al proiectului Stâncile Prutului: „Ceva curat, ecologic, ceea ce nu se poate de găsit chiar în toate zonele, e ceva pitoresc. E un timp de turism ce se poate practicat pe jos, ca să savurez aerul, e sănătos corpului, poți savura acele plante care cresc la poalele acestor stânci frumoase și deci îi invităm pe toți turiștii dornici de un turism ecologic, ca să savureze aceste peisaje frumoase, stâncoase.”
Crearea traseului ecoturistic „Stâncile Prtutului” este prevăzut în cadrul proiectului implementat de Fundația Terra Humana din Polonia și AO Moștenitorii din Republica Moldova, cofinanțat în cadrul programului de cooperare poloneză pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polonia.