Relația dintre natură și activitatea umană, reflectată într-o expoziție
Relația dintre natură și activitatea umană asupra ecosistemelor este explorată în cadrul unei expoziții de artă conceptuală, inaugurată la Muzeul Național de artă al Moldovei. Proiectul, inițiat de artiști vizuali din România și Republica Moldova, este un strigăt de ajutor pentru protejarea mediului, deosebit de actual astăzi, când lumea este afectată de inundații, incendii de pădure și de secetă.

Elementul central al expoziției este un disc fragil din ceară, ce redă zumzetul albinelor în timp ce colectează polenul. Discul este prezentat ca parte a unui proiect itinerant de la Viena la Chișinău, după care va ajunge la Tokyo, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Eu am propus: haideți să lucrăm cu sunetul acestor gâze mici. Noi am făcut o colecție de sunete care ne amintesc că planeta noastră e pe cale de dispariție și noi trebuie să avem grijă de ea”, a relatat Pavel Brăila, artist vizual.
„Prin acest proiect artiștii atenționează, atrag atenția întregii umanități ce avem de făcut și poate să luăm exemplul de unitate al albinelor pentru salvarea planetei”, a menționat Tudor Zbîrnea, directorul Muzeului Național de Artă.
Un alt element al expoziției sunt eprubetele cu granule de polen, colectat de Anca Benera și Arnold Estefan din regiunile aride ale Europei afectate de deșertificare. Potrivit artiștilor români, fiecare părticică de polen conține o șoaptă a florii care dispare, iar scopul cercetării este de a contribui la investigațiile climatice. Culorile și cantitățile de polen din eprubete sunt diferite, în funcție de florile de pe care a fost colectat de albine.
„Cu cât mai puțin polen se vede în eprubete, cu atât înseamnă că este mai rar. Dacă în 50 de ani ar dispărea oamenii de pe pământ, pământul ar înflori, iar dacă ar dispărea albinele atunci pământul ar muri”, a spus Adrian Solomon, specialist în marketing.
Mesajul expoziției de artă contemporană a sensibilizat vizitatorii.
„Este foarte actual pentru că ține de dispariția speciilor și pericolul ecologic care ne paște pe toți. În Moldova, la fel, în ultimii ani, cataclismele naturale sunt tot mai prezente”;
„E o temă stringentă, ține de natură, de ceea ce noi trebuie să avem grijă”;
„Mă bucur foarte mult să-l văd pe Pavel Brăila, în sfârșit, acasă. Apreciez foarte mult munca pe care o face, munca de artist”, au spus vizitatorii.
Pavel Brăila este artistul vizual care a plasat Republica Moldova pe harta artei internaționale, cucerind trofee la Bienalele de artă contemporană.