Regizor: Rusia face azi în Ucraina ce a făcut în R. Moldova sub Stalin
Regizorul și scenaristul Andrei Dumbrăveanu acuză Rusia că a revenit astăzi la practicile staliniste și aplică în Ucraina aceleași politici opresive pe care URSS le-a instrumentat în spațiul dintre Prut și Nistru după ocupația sovietică.

În cadrul unei emisiuni marca Radiochisinau.md, Dumbrăveanu a vorbit despre importanța recuperării memoriei istorice prin film și educație, în special pentru tânăra generație. Mai exact, el a amintit de documentarul „Delirul Blajinilor”, primul film despre foametea organizată în Basarabia, realizat în 1989 împreună cu regretatul regizor Mircea Chistruga, transmite Știri.md.
Filmul, considerat pionier în abordarea unui subiect tabu în perioada sovietică, a fost realizat într-un moment de criză a URSS, când în presa de la Chișinău începeau să apară materiale curajoase despre trecutul traumatic al regiunii, precum studiile istoricului Anatol Țăranu și interviurile jurnalistei Larisa Turea.
Potrivit lui Dumbrăveanu, regimul sovietic a încercat să distrugă identitatea națională și să șteargă urmele crimelor comise, însă nu a reușit.
„Regimul respectiv ne-a vaccinat într-un fel împotriva minciunii și propagandei. Ne-a făcut să înțelegem mai bine ce se întâmplă astăzi. Tinerii însă cred că libertatea le-a fost oferită de-a gata, fără luptă, și asta îi poate pierde”, a declarat regizorul.
Scenaristul subliniază că Rusia actuală, prin agresiunea din Ucraina, reia metodele represive folosite de Stalin: „Nu putem să-i credem pe acești oameni care bombardează maternități, distrug școli și omoară civili în somn. Asta fac doar barbarii. Rusia trăiește din minciună și agresiune”.
În opinia sa, viitorul Republicii Moldova depinde de proiectele care o vor rupe definitiv de influența rusă: „Se construiesc poduri peste Prut, se curăță râul, se planifică o cale ferată unică și conexiuni energetice comune cu România. Ne rupem de o țară care a regresat la stalinism și poate chiar mai rău.”
Filmul „Delirul Blajinilor” a fost proiectat recent în cadrul Serilor de Cronograf în Parcul Alunelul din Chișinău și pe vagoanele-expoziție instalate în fața Guvernului, în cadrul evenimentului comemorativ dedicat victimelor foametei organizate și deportărilor sovietice.
Mircea Chistruga, coautorul filmului, s-a stins din viață pe 22 iunie 2025. A fost unul dintre cei mai apreciați regizori ai studioului Moldova-Film, unde a realizat numeroase documentare cu teme sociale și istorice.
Documentarul „Delirul Blajinilor” poate fi vizionat online, fiind publicat de Agenția Națională a Arhivelor pe platforma YouTube.