Regizor: Influencerii au venit ca o monedă de schimb pentru Makler
„Majoritatea influencerilor sunt un fel de Makler cu de toate”, spune regizorul moldovean Roman Burlaca. Potrivit lui, oamenii de la noi nu sunt educați în acest sens. El se referă atât la influenceri, care fac publicitate la absolut totul, cât și la clienții care cer acest lucru.

„Influencerii au venit ca o monedă de schimb pentru Makler. Trebuie să înțelegem că noi trecem printr-o dezvoltare. Influencerii sunt astăzi Maklerul de altădată. Acesta deja nu mai e autentic și influencerii, la un moment dat, nu vor mai fi autentici, pentru că o să apară deja altceva”, a spus Roman Burlaca în cadrul podcastului Raport cu Nicolae Chicu, transmite Știri.md.
„Mult, de tot și nu știu despre ce”
Potrivit lui, paradoxale sunt capitalizările pe care le fac ei, dar și abordările agențiilor și ale clienților care plătesc acei bani fără a avea un influencing targetat, fără a avea studii în acest domeniu.
„Astăzi, real, influencingul din Moldova în proporție de 95% funcționează ca un Makler. Mult, de tot și nu știu despre ce”, spune regizorul.
De asemenea, potrivit lui Roman, oamenii care fac reclamă de multe ori nu au nicio asociere cu acel produs și ăsta e paradoxul.
„Clientul înțelege asta, influencerul înțelege asta și consumatorul care îl privește tot înțelege asta. Toți înțeleg, dar totuși clientul plătește, influencerul publică și consumatorul merge și cumpără asta. Asta înseamnă un public și un consumator needucat în acest sens. Eu mereu fac analogie cu România și înțeleg că noi mergem cam la șapte-opt ani în urma României la nivel de creație și cum funcționează tot asta. Asta mă face să înțeleg că influencingul în Moldova o să treacă printr-o nișare. Clientul o să aleagă să achite unui influencer care are mai puțini urmăritori, dar care cunoaște mai multe despre acel produs”, a mai adăugat Burlaca.
„Problemele trebuie arătate, pentru a fi rezolvate”
Fiind întrebat care ar fi o modalitate de a limita totul, de a reduce prostia din mediul online, Roman Burlaca a răspuns că totul este prea sensibil în acest sens și crede că nimeni niciodată nu va interzice asta.
„Muchia asta dintre ce înseamnă prostie depinde foarte mult de unghiul din care te uiți asupra fiecărui caz în parte. De exemplu, cineva o să folosească un limbaj urât și o să fie privit super prost, altcineva, într-un alt context, va utiliza acest limbaj și va fi privit cu totul altfel. Noi nu putem pune totul sub un singur filtru. Asta deja înseamnă lipsă de democrație. Noi nu trebuie să ascundem totul, noi trebuie să arătăm totul așa cum este în realitate. Problemele trebuie rezolvate, ele trebuie arătate”, a explicat regizorul Roman Burlaca.
Vizionați întregul podcast mai jos:
Roman Burlaca, născut la data de 17 decembrie 1992 la Chișinău, este un regizor din Republica Moldova. Este cel mai cotat regizor de videoclipuri din Republica Moldova și unul dintre cei mai cotați din România, având în portofoliu peste 40 de videoclipuri, dar și spoturi publicitare pentru câteva agenții de publicitate de la Chișinău.