main logo
2164

Regizoarea filmului Siberia din oase: Nu putem nega adevărul istoric

În contextul comemorării deportărilor staliniste din 5 – 6 iulie 1949, regizoarea Leontina Vatamanu a vorbit, în cadrul unui podcast, despre controversele generate de difuzarea în școlile din Republica Moldova a documentarului său „Siberia din oase”. Filmul, proiectat în unitățile de învățământ în luna mai, la inițiativa Ministerului Educației, a fost criticat de opoziția socialistă și comunistă, care a acuzat o „tentativă de rescriere a istoriei” și „folosirea copiilor în scopuri de propagandă politică”.

Regizoarea filmului Siberia din oase: Nu putem nega adevărul istoricFoto: europalibera.org

Leontina Vatamanu a spus pentru Europalibera.org că a primit „detașat” reacțiile politice negative și afirmă că a abordat subiectul deportărilor cu onestitate și responsabilitate, transmite Știri.md.

„Sunt foarte împăcată cu ceea ce am făcut și am avut o abordare foarte onestă față de acest subiect”, a declarat ea.

„Siberia din oase” este o docudramă lansată acum șase ani, care combină documente de arhivă cu elemente artistice – scenografie, narațiune și actori – pentru a reda istoriile a patru deportați, printre care și mama autoarei.

Difuzarea filmului pe 8 mai a fost criticată de Partidul Comuniștilor, care a subliniat că aceasta a avut loc „în ajunul unei date sfinte – aniversarea a 80-a de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”. În Republica Moldova, data de 9 mai este marcată oficial atât ca Ziua Victoriei, cât și ca Ziua Europei, însă cele două sărbători sunt comemorate diferit de segmentele pro-europene și pro-ruse ale societății.

Ministerul Educației și Cercetării a explicat atunci că proiecția filmului a avut scopul de „a-i ajuta pe elevi să înțeleagă trecutul” și să reflecteze asupra tragediilor provocate de regimurile totalitare. Leontina Vatamanu consideră că inițiativa Ministerului a fost una binevenită, în condițiile în care filmul este recomandat și în manualele școlare.

„Probabil că Ministerul s-a gândit că ar fi o idee bună să organizeze o asemenea proiecție generală, o lecție de istorie altfel”, a spus cineasta.

Pe de altă parte, reprezentanții Partidului Comuniștilor au anunțat că vor contesta în instanță ordinul ministerial privind difuzarea filmului, invocând faptul că pelicula „ar denatura adevărul istoric” și ar conține scene violente.

Regizoarea respinge acuzațiile: „M-am gândit că, prin această cerere, Partidul Comuniștilor din Moldova recunoaște cumva crimele și ororile prin care a trecut acest popor, dacă consideră că ceea ce am arătat eu în film poate afecta tânăra generație”.

Ea subliniază că filmul nu conține scene violente și că acest lucru a fost luat în considerare tocmai pentru ca documentarul să fie accesibil unui public larg, inclusiv tinerilor.

Vorbind despre contextul social actual, Leontina Vatamanu observă că, deși se discută tot mai mult despre represiunile sovietice, există în continuare „o reacție de neacceptare a adevărului istoric”, reacție pe care o pune pe seama deceniilor de propagandă și ideologie sovietică.

În opinia sa, deportările staliniste rămân un fapt incontestabil, iar tăcerea în fața acestor evenimente nu mai este o opțiune.

„Sunt lucruri despre care nu putem tăcea și nu cred că astăzi ne poate pune cineva călușul în gură”, a concluzionat regizoarea.

Știri.md amintește că, Ministerul Educației și Cercetării a emis un ordin, potrivit căruia elevii claselor V-XII din toate instituțiile de învățământ publice și private din țară sunt obligați să privească, pe 8 mai, în locul orelor de după ora 12:00, filmul „Siberia din oase”.

„Conducătorii instituțiilor de învățământ general vor asigura condiții optime pentru vizionarea filmului pentru toate clasele, vor respecta orarul de accesare a link-ului la film, expediat de către Ministerul Educației și Cercetării conform orarului stabilit și vor organiza reflecții tematice după vizionarea filmului în corespundere cu particularitățile de vârstă ale elevilor”, se mai arată în document.

Ulterior, ordinul Ministerului Educației a fost atacat în instanță de un grup de părinți, care susțin că documentul încalcă Legea privind protecția copiilor, deoarece „filmul conține scene de violență, agresiune și distorsionează adevărul istoric”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării