Regele pușcăriilor din Moldova, Makena, din nou pe banca acuzaților
Vladimir Moscalciuc, poreclit Makena, a ajuns din nou pe banca acuzaţilor, după ce, în martie, a fost condamnat la 21 de ani de închisoare pentru omor. Bărbatul este unul dintre cei mai temuţi lideri mafioţi din Republica Moldova.

Vladimir Moscalciuc, în vârstă de 57 de ani, are peste 20 de ani petrecuți după gratii și rămâne liderul incontestabil al condamnaţilor. Chiar dacă este deţinut într-o închisoare de maximă securitate, Makena, care a fost „încoronat” cu aproape 30 de ani în urmă ca „hoţ în lege”, cel mai înalt titlu în ierarhia criminală din spaţiul postsovietic, conduce cu mână de fier şi o structură criminală organizată aflată la libertate, transmite Știri.md cu referire la evz.ro.
Se cunoaște că Moscalciuc s-a remarcat prin aplicarea cu cruzime a diferitor scheme de şantaj, dar şi corupere a funcţionarilor publici, slujitorilor Femidei şi chiar a feţelor bisericeşti. Organizaţia condusă de Moscalciuc a ajuns una dintre cele mai influente şi bogate din Republica Moldova, inclusiv Transnistria.
Deşi organizaţia Makena este structurată şi acţionează după principiile crimei organizate din Rusia, însuşi Vladimir Moscalciuc încalcă tradiţiile hoţeşti. Acesta este vorbitor de limbă rusă și s-a implicat de mai multe ori în procesul electoral, ordonând deţinuţilor să voteze candidaţii şi partidele proruse.
Acuzaţii care îl pot lăsa pe Moscalciuc pe viaţă la închisoare
De menționat că Makena este învinuit de crearea şi conducerea unei organizații criminale, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la opt la 20 de ani sau chiar detenţie pe viaţă. Împreună cu Moscalciuc mai sunt inculpaţi alți câţiva lideri din anturajul său: Drugaliov Veaceslav, Zmuncila Alexandru, Bezman Gheorghe, Raducan Valentin, Gușanu Vitalie, Ciobanu Ion, Croitor Eugen, Ismailov Curbanismail şi Morozan Dumitru.
„Afacerile” lui Makena se bazează pe extorcarea banilor de la deţinuţi. Organizaţia condusă de Makena a strâns, în 2023, pe un cont bancar peste 2.000.000 de lei (peste 100.000 de euro), bani proveniţi din jocurile de noroc, organizate în puşcăriile din Republica Moldova.
Oamenii legii susţin că deținuții erau șantajați de către organizația criminală să participe, iar în haznaua organizației criminale urmau să transfere a patra sau a treia parte din câștigul ilegal obținut. În cazul în care puşcăriaşii refuzau să participe la jocurile de noroc, erau șantajați să contribuie la bugetul organizației cu un procentaj din veniturile rudelor care au afaceri la libertate.
De asemenea se știe că au fost şi cazuri când unii deţinuţi, care nu au putut rezista presiunilor oamenilor lui Makena, şi-au pus capăt zilelor.
Unul dintre aceștia este și Vasile Biliurcă, un tânăr de doar 18 ani din satul Pistruieni, raionul Telenești. Acesta a fost găsit strangulat în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, unde fusese plasat cu două luni înainte pentru că încălcase regulile de arest la domiciliu.
Moscalciuc încearcă să impună legea sa slujitorilor Femidei
Deşi dosarul a fost pus pe rol încă în luna iulie şi au fost programate mai multe şedinţe de judecată, nu a avut loc niciuna. Makena şi oamenii săi pur şi simplu refuzau să fie escortaţi în instanţă.
Astfel, la 13 decembrie, Moscalciuc şi acoliţii săi au fost aduşi în sala de şedinţe, în condiţii de maximă securitate.
Vladimir Moscalciuc, mai mult de jumătate de viaţă în puşcărie
Moscalciuc își ispășește pedeapsa din ianuarie 2002, când a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru un furt major. În 2012 a primit încă 19 ani pentru crearea unei grupări criminale care șantaja deținuții și rudele lor.
În martie 2024, Moscalciuc a fost condamnat la 21 de ani pentru că a organizat să fie omorât liderul unei alte organizaţii criminale concurente. Crima a fost comisă în 2008, în Penitenciarul nr. 15 din Criuleni. Executorii crimei au primit câte 13 ani de închisoare.
Anterior, în 2014, Moscalciuc și complicele său Vitalie Gușan, poreclit „Boroda”, au fost din nou judecați pentru șantajarea deținuților. Cu toate acestea, dosarul nu a avut finalitate, deoarece mai mulți deținuți care au făcut declarații la etapa urmăririi penale au refuzat să facă declarații în instanță în prezența lui Moscalciuc.
Condiţii de lux în detenţie
Bărbatul își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 15 din orașul Cricova. Potrivit mărturiilor deținuților, acesta locuiește într-o celulă cu reparație modernă, mobilată și dotată cu electrocasnice.
Însuşi Moscalciuc a plasat pe reţelele sociale fotografii în care apare la mese copioase, de pe care nu lipseşte nici alcoolul.
Cu toate acestea, avocaţii interlopului au reuşit să-i reducă mai mulţi ani din termen, din motiv că clientul lor este deţinut „în condiţii inumane şi degradante”. Astfel, în iulie 2020, tribunalul sectorului Ciocana a redus pedeapsa cu 1.927 de zile (cinci ani și 102 zile). Iar primăvara trecută, instanța i-a redus pedeapsa cu 906 zile.
Decorat de mitropolit şi complice cu şefii de la penitenciare
În 2016, şeful bisericii ortodoxe proruse din Republica Moldova, Mitropolitul Vladimir, s-a deplasat personal la Penitenciarul nr. 13 pentru a-i înmâna lui Moscalciuc „Ordinul Recunoştinţei”. Chipurile, pentru susținerea implementării activităților educative cu caracter moral-spiritual în rândul deținuților.
Aceeași distincție au primit-o anterior fostul președinte comunist Vladimir Voronin și ex-premierul Vladimir Filat.