Refugiații din Ucraina pot ajunge în România cu mai multe tipuri de transport
Refugiații ucraineni care vor să ajungă în România sau în alte destinații europene au mai multe alternative: curse auto, de tren sau avion, care sunt puse la dispoziție de către Guvernul Republicii Moldova, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă Dumitru Udrea, șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei.
Potrivit lui, în perioada 8-11 martie au fost efectuate circa 190 de curse rutiere, transmite Știri.md cu referire la IPN.
În total, au fost transferate cu autocarele și microbuzele aproape șase mii de persoane. În ultimele trei zile, 2,8 mii de refugiați din Ucraina au ajuns în România cu trenul din Republica Moldova.
S-au făcut câteva zboruri în țări precum Israel, Bulgaria și Turcia, unde în ultimele patru zile au ajuns circa 900 de persoane. Pe 12 și 13 martie vor fi organizate încă patru curse aeriene spre Germania, Turcia, Spania și Polonia.
Refugiații din Ucraina care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova şi intenționează să migreze spre o altă țară, au posibilitatea să se înregistreze la zborurile neregulate efectuate, prin completarea Formularului online pe pagina oficială a Autorității Aeronautice Civile – www.caa.md/repatriere. Solicitările sunt prelucrate într-o bază de date, care va furniza informații în timp real despre probabilitatea operării în cel mai scurt timp a zborului de evacuare.
În Republica Moldova se află 131 de mii de refugiați din Ucraina, număr în scădere în ultimele zile. În țară activează 93 de centre autorizate de plasament pentru refugiați, unde sunt disponibile 3,8 mii de locuri. Pe parcursul zilei de astăzi va fi finalizată procedura de instalare pe traseele naționale a 20 de semne de circulație care direcționează refugiații spre punctele de trecere a frontierei moldo-române.
Dumitru Udrea a îndemnat refugiații ucraineni să utilizeze resursa informațională dopomoga.gov.md, platforma deschisă de Guvern, care sincronizează toate informațiile utile cu privire la criza refugiaților în Republica Moldova. Acolo sunt stocate actualizările de la instituțiile responsabile de gestionarea crizei.
De asemenea, dopomoga.gov.md oferă informații cu privire la cele mai active grupuri pe rețelele de socializare care pot ajuta refugiații din Ucraina, dar și pe cetățenii moldoveni care vor să îi ajute.