main logo
958

Reforma pensiilor: Bătrânii se plâng că primesc mai puțini bani

Pensii majorate, însă nu pentru toți. Din ianuarie, mai mulți vârstnici s-au pomenit că primesc mai puțini bani decât până acum sau tot atâția.

Reforma pensiilor: Bătrânii se plâng că primesc mai puțini bani

Autoritățile au o explicație. Oamenii cu cele mai mici pensii într-adevăr au primit cu 10 la sută mai mult, dar au rămas în acest fel fără compensații, transmite Știri.md cu referire la tv8.md. Până acum aceasta era de 180 de lei și era acordată pensionarilor care aveau sub 1.500 de lei.

E a doua lună la rând când doamna Valentina primește o pensie mai mică decât cea pe care o avea până la majorările promise de autorități. 

Astfel, dacă în 2018 femeia avea, în medie, 1.440 de lei, la care se adăugau alți 180 de lei ca suport financiar, acum primește cu 37 de lei mai puțin.

Mie îmi dădeau ajutor 180 de lei, au adăugat 10% (144), dar 180 au scos. Chiar au adăugat 10%? Să-i dea domnului lui Filip 180 de lei pentru lumânări”, Valentina, pensionară.

Iar această femeie spune că primește exact atât cât avea și până la majorare – 1.587 de lei.

1.587 și 60 de bani. Au spus că cu 10% ne adaugă la cei cei care au mai mică de 1.589, da? M-am dus, am primit pensia, am primit fix aceeași sumă. Unde-s adaosurile? În buzunar la dânșii? Sa fie sănătoși. Ce să facem? Pe cine să credem. Pe aceștia care ne conduc și ne duc în groapă?

Femeia încearcă din puținul pe care îl are să economisească pentru a putea plăti atât serviciile comunale, cât și pentru mâncare.

– 100 lei îmi rămân, dar mai trebuie să achit apa, gazul. De unde să iau?
– Credeți că are legătură cu alegerile?
– Bineînțeles. Ne-au amăgit. Ne-au dat 600 de lei și ne scot ochii. Ca să-i alegem? Să nu creadă că o să fie aleși
”.

Și femeia din imagini spune că primește cu 50 de lei mai puțin.

Eu aveam 1.650, iar acum 1.600. Unde mi-au majorat? La medic nu ma duc pentru că acolo trebuie mulți bani. Mă descurc cum pot”, Parascovia, pensionară.

Alți pensionari cu care am discutat la oficiul poștal din sectorul Râșcani spun însă că au primit, într-adevăr cu 10 la sută mai mult, însă majorarea practic nu se simte, pentru că în cazul lor este de 100 de lei.

Soția lucrează și plătim pe bucăți pentru serviciile comunale, mă refer pentru încălzirea termică”.

Pensiile sunt mici, ar fi de dorit ca majorarea sa fie mai mare, pentru că prețul pentru serviciile comunale este mare”.

Ca să ajungă pentru plata serviciilor, da? Cred că vreo 200 de euro sau dolari cel puțin”.

Potrivit responsabililor de la CNAS, pensii cu 10 la sută mai mari au primit doar cei care lunar aveau mai puțin de 1.589 de lei. În schimb, mai mulți dintre ei au rămas fără ajutorul financiar de cel mult 180 de lei care se acordă doar celor care nu ridică mai mult de 1.500 de lei.

Deci, beneficierea de suport financiar este condiționată ca mărimea pensiei să nu fie mai mare de 1.500 de lei. Astfel, conform legii, în cazul în care după majorarea cu 10 la sută, cuantumul pensiei depășește 1.500 de lei, acestei persoane i se acordă pensia majorată cu 10% și un suport financiar calculat pentru a i se asigura în continuare spre plată suma cumulativă a pensiei și a suportului financiar care le-a primit până la majorarea pensiei”, Svetlana Vecvet, șef direcție, CNAS.

Reforma pensiilor este una dintre temele care nu lipsește din discursurile celor de la guvernare. De exemplu, în ianuarie, Pavel Filip s-a lăudat cu reușitele din acest domeniu.

Cred în continuare ca pensia în Republica Moldova încă este foarte mică, însă am făcut eforturi ca s-o majoram. În trei ani, pensia medie a crescut cu aproape 50%. Este un record, așa o arată și datele”, Pavel Filip, prim-ministru.

Potrivit autorităților centrale, pensii cu 10 la sută mai mari ar trebui să primească în jur de 500 de mii de vârstnici, care primesc mai puțin de valoarea pensiei minime – 1.589 de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării