main logo
61337

Recorduri de februarie: Cum va fi vremea la început de sfârșit de iarnă

Ultima lună de iarnă va intra în forţe cu temperaturi de până la 15 grade Celsius şi ploi, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Recorduri de februarie: Cum va fi vremea la început de sfârșit de iarnă

Conform meteorologilor, în intervalul 1-4 februarie, pe întreg teritoriul ţării se prevăd maxime termice de până la 9-15 grade Celsius, ziua, şi 0-5 grade, noaptea, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Începând de miercuri, 5 februarie, indicatoarele termometrelor vor coborî cu câteva grade, cel mai frig fiind în nordul ţării, unde valorile termice nocturne se vor situa 6 grade sub zero.

În perioada de referinţă, în toată ţara se prevăd precipitaţii sub formă de ploi, cu excepţia zonei de nord, unde sunt posibile ninsori slabe şi lapoviţă. 

De asemenea, până pe 7 februarie rămâne în vigoare avertizarea referitor la pericolul ce îl prezintă formaţiunile de gheaţă, create în bazinele acvatice.

În luna februarie, potrivit datelor medii multianuale, începe creşterea uşoară a temperaturii aerului, iar faţă de ianuarie aceasta este mai ridicată cu 1-1,5ºC. 

În februarie, temperatura medie lunară a aerului pe teritoriul Republicii Moldova variază între -1ºC, în sudul ţării, şi -3ºC, în regiunea de nord. 

Cea mai rece pentru toată perioada de observaţii a fost luna februarie din anul 1999, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între -12,2ºC şi -13,7ºC. 

Cea mai caldă a fost luna februarie din 2002 şi 2016 – atunci temperatura medie lunară a aerului a variat între +3,5ºC şi +5,5ºC.

Denumirea populară a lunii februarie este Faur, Făurar, Fluierar sau Luna Lupilor. Îi zice Făurar, după făurarii în fier (fierarii), care pregăteau fierul plugului pentru arat. 

Asta pentru că în februarie noaptea îngheaţă pământul, iar ziua se dezgheaţă, dar şi pentru că este o lună destul de ciudată: geruri ca gerul Bobotezei şi căldură ca în martie-aprilie. 

Este luna când gospodarii satelor încep pregătirile pentru muncile câmpului, lucrul în livezi, gunoitul câmpului, altoitul pomilor, răsăditul seminţelor şi altele.

Superstiţiile lunii sunt legate de prevestirile de timp: dacă va cânta bufniţa, e semn de primăvară timpurie; dacă Faur este urât, luna mai va fi frumoasă; dacă nu e vifor în februarie, viforul vine la Paşti.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării