main logo
11629

Recensământ 2024: Directorul BNS prezintă totalurile

În cadrul Recensământului Populației și Locuințelor 2024, care s-a desfășurat în perioada 8 aprilie-7 iulie, au fost recenzate 1,655 milioane de locuințe, inclusiv locuințe ocupate, secundare și neocupate, precum și 2,448 milioane de persoane din aceste locuințe.

Recensământ 2024: Directorul BNS prezintă totalurileImagine simbol

Potrivit directorului general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, numărul persoanelor include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită în R. Moldova. Primele date mai desfășurate urmează să fie prezentate la finele anului curent, iar datele detaliate vor fi prezentate în decembrie 2025, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Spre deosebire de Recensământul Populației și Locuințelor din 2014, cuprinderea recensământului din 2024 a fost mai extinsă.

„Recenzarea ne-a oferit posibilitatea să colectăm date în teren de la populație. Totodată, noi suntem conștienți de faptul că o parte a populației a rămas nerecenzată dintr-un motiv sau altul. În cea mai mare parte, din cauza evitării de a prezenta informații. În total am avut peste 10.000 de refuzuri categorice pe parcursul perioadei de recenzare, însă la finalul recenzării numărul lor a fost mai mic de 4 mii. S-a lucrat cu fiecare caz în parte… Cu toate acestea, avem și locuințe finalizate fără contact. Sunt locuințe în cazul căror nu a fost posibil de identificat o persoană care locuiește în ea”, a spus Oleg Cara.

Directorul BNS a mai spus că în perioada 15 iulie-11 august, în mai multe localități va fi desfășurată și Ancheta Post-recenzare. Aceasta include un subset de întrebări din chestionarele utilizate la recensământ. Prin intermediul acestui exercițiu va fi măsurat, în special, gradul de acoperire a populației cu reședința obișnuită, dar și precizia unor date colectate la recensământ.

Prezentă la eveniment, Natalia Plugaru, reprezentantă adjunctă UNFPA Moldova, a menționat că datele colectate în cadrul recensământului vor contribui la înțelegerea detaliată a structurii demografice, a condițiilor de locuit și a necesităților populației.

„A fost un pas important, urmează cred că unul și mai important – analiza și diseminarea datelor. În numele Fondului ONU pentru Populație, vreau să exprim angajamentul că vom fi alături și în această următoare etapă, astfel încât datele să devină disponibile și utile pentru politicile statului și pentru a promova un sistem de guvernare bazat pe date pentru a lua în calcul fiecare locuitor al Republicii Moldova”, a precizat Natalia Plugaru.

Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a declarat că finalizarea recenzării este un punct de pornire pentru dezvoltarea comunităților în baza informațiilor actualizate, oferite de cetățeni.

„Beneficiile directe ale recensământului se vor regăsi în timp în distribuirea corectă și eficientă a fondurilor bugetare, îmbunătățirea politicilor și a o mai bună planificare și executare a resurselor”, a mai spus Artur Mija.

Potrivit legislației, recensământul este efectuat cel puțin o dată la zece ani, în cadrul rundelor mondiale.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării