main logo
4421

Recensământ 2024: Ce trebuie să facă persoanele care pleacă în vacanță

În cazul în care persoanele merg în vacanță peste hotare și doresc să fie recenzate înainte de plecare, acestea pot suna la Linia verde a Recensământului 0800 800 24 și se pot înțelege în privința vizitei recenzorului.

Recensământ 2024: Ce trebuie să facă persoanele care pleacă în vacanțăImagine simbol

Declarația a fost făcută de către directorul general al BNS, Oleg Cara, care a menționat că recenzorii au sarcina de a chestiona persoanele fizice până pe data de 7 iunie, însă dacă nu reușesc, aceștia își vor continua lucrul până la 7 iulie, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

Astfel, Oleg Cara a încurajat cetățenii să se completeze chestionarele când sunt vizitați de recenzori și să nu lase acest exercițiu pentru ultimele zile ale perioadei de recenzare.

„7 iunie nu este data finalizării Recensământului. 7 iunie a fost data când a fost stabilită sarcină pentru recenzori, ca neapărat în această perioadă persoanele să fie recenzate. În caz de necesitate, dacă persoana nu a realizat această sarcină, deci ea va continua acest lucru până la 7 iulie curent. Perioada de recenzare este până la 7 iulie curent. Este altă întrebare că dacă toate persoanele ar dori să fie recenzate în ultima zi sau în ultima săptămână, noi nu am avea capacitățile respective pentru a face recenzare. Deci, recenzarea se face etapizat, se face în mod regulat, anume prin vizitarea tuturor locuințelor în aceste primele două luni, pentru a ne asigura că este timp suficient pentru ca toate persoanele să fie recenzate”, a spus el.

Directorul BNS a precizat că recenzorii sunt obligați să meargă la o locuință de cinci ori, dar în unele cazuri aceștia au fost și de mai multe ori.

Oleg Cara a menționat că în primele opt săptămâni de recenzare au fost chestionate 2.167.000 de persoane. Totodată, el a spus că acesta este un număr preliminar și destul de convențional, deoarece în el pot fi incluse persoanele ce nu se referă la populația cu reședință obișnuită. De exemplu, soțul nu este în țară, iar soția îl declară ca fiind membru al gospodăriei sau cazurile de dublări:

„De exemplu, o persoană are câteva locuințe, și-a schimbat locuința. O parte din familie trăiește într-o localitate, iar un membru are un job în altă localitate: Adică, el are o locuință temporară în Chișinău, iar locuința de bază este în Sângerei. De aceea, numărul real al persoanelor recenzate, inclusiv al populației cu reședință obișnuită, la sigur este mai mic, dar cu cât este mai mic, acum nu putem spune”, a declarat oficialul.

Printre raioanele cu cele mai multe persoane și locuințe recenzate sunt: Anenii Noi, Glodeni și Ungheni. La celălalt pol se află municipiile Chișinău și Bălți, unde se înregistrează ritmuri mai lente.

De menționat că cetățenii sunt obligați să participe și să prezinte datele personale. În cazul în care aceștia vor refuza să răspundă la întrebările din chestionar, vor fi aplicate amenzi de până la 2.500 de lei.

Pe data de 8 aprilie 2024 a luat start Recensământul Populației și Locuințelor 2024. Acesta se va desfășura până la 7 iulie, iar cetățenii vor fi obligați să răspundă la întrebările recenzorilor. Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete/eronate se sancționează cu amenzi de până la 2.500 de lei, a anunțat Biroul Național de Statistică. Unele dintre întrebările din Recensământ, însă, ar putea provoca anumite confuzii. Spre exemplu, întrebarea „care este numărul de copii născuți-vii la data de 8 aprilie 2024?”.

Mai multe întrebări din cadrul chestionarului prezentat cetățenilor în cadrul Recensământului populației și locuințelor au provocat nedumerire și indignare în rândurile internauților, dar și critici din partea unor politicieni. În context, fostul premier Ion Chicu a sugerat „mai marilor pe Recensământ să vină urgent cu explicații privind sensul și relevanța unor întrebări incluse în chestionar”.

Toate chestionarele de Recensământ le puteți vedea aici.

Mai multe informații despre Recensământ puteți consulta pe pagina Biroului Național de Statistică.

Recensământul populației și locuințelor din 2024 va dura trei luni. 

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, se arată indignat de zarva făcută pe rețelele de socializare de către moldoveni privind întrebările de la Recensământ. „Avem mai mulți experți peste noapte. Întrebările au fost bine formulate, ca să putem pune la dispoziția autorităților și mediului de afaceri informațiile care sunt necesare”, a spus oficialul.

Din 8 aprilie, în Republica Moldova are loc procesul de chestionare a populației și al locuințelor în cadrul Recensământului 2024. În acest context, la numărul unic de urgență 112 au fost raportate solicitări referitoare la identitatea recenzorilor, refuzul cetățenilor de a participa la Recensământ, reacția neadecvată și comportamentul agresiv din partea respondenților, se arată într-un comunicat de presă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării