main logo
349

Recean: Energia în Moldova trece printr-o transformare semnificativă

Forumul Internațional „Investor Connect 2024”, desfășurat la Chișinău, a evidențiat oportunitățile semnificative de investiții în sectorul eficienței energetice al clădirilor, care poate atrage până la 1,4 miliarde de lei în următorii ani și aduce economii semnificative de energie pentru țară.

Recean: Energia în Moldova trece printr-o transformare semnificativăDorin Recean/Foto: CNED

Potrivit reprezentanților CNED, evenimentul a oferit o platformă solidă pentru prezentarea celor mai noi soluții inovatoare și discutarea surselor de finanțare pentru modernizarea clădirilor din sectorul rezidențial și cel public, transmite Știri.md.

În discursul său, prim-ministrul Dorin Recean a subliniat importanța investițiilor și a reformelor legislative în transformarea energetică a Moldovei. 

„Energia trece printr-o transformare semnificativă. Înțelegem cât de esențială este pentru viețile noastre și suntem angajați să ghidăm această schimbare într-un mod care să creeze oportunități pentru sectorul privat. Guvernul adoptă legislația în conformitate cu reglementările UE, unificând astfel regulile pieței. Republica Moldova este un loc atractiv pentru investiții, mai ales acum, fiind parte a ENTSO-E, ceea ce ne integrează atât tehnic, cât și comercial în rețeaua europeană”, a declarat Dorin Recean.

Sectorul clădirilor este cel mai mare consumator de energie din Moldova, reprezentând 50% din consumul total. Aproximativ un sfert din această energie se pierde din cauza eficienței scăzute. Investițiile în acest domeniu vor aduce beneficii directe cetățenilor, prin reducerea facturilor și creșterea confortului termic.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a accentuat că eficiența energetică a clădirilor poate genera un impact economic major. 

„Piața serviciilor de eficiență energetică a clădirilor în Moldova poate atrage investiții de un miliard de euro în următorii ani. Lucrările de eficiență energetică nu doar reduc facturile la energie și sporesc confortul cetățenilor, dar au și un efect pozitiv asupra economiei. Aceasta este o oportunitate de creștere pentru companiile din domeniul construcțiilor și pentru piața muncii din Republica Moldova”, a subliniat ministrul Energiei.

Forumul „Investor Connect 2024” a oferit participanților ocazia să discute cele mai recente tendințe și soluții inovatoare în domeniul eficienței energetice. De asemenea, evenimentul a pus bazele unor noi colaborări între investitori, companii și autorități publice, pentru a sprijini tranziția către un sistem energetic mai sustenabil.

„Ne angajăm să reabilităm peste jumătate de milion de metri pătrați în următorii ani”, a declarat Ion Muntean, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, subliniind faptul că instituțiile sunt pregătite să asigure implementarea acestor proiecte ambițioase. 

„Plănuim să investim 1,4 miliarde de lei în sectorul rezidențial prin intermediul Fondului pentru Eficiență Energetic în Sectorul Rezidențial, iar succesul acestui demers depinde de parteneriatele cu sectorul privat”, a adăugat Ion Muntean.

În perioada 3-4 octombrie 2024, Chișinăul a găzduit Forumul „Investor Connect 2024” cu tema „Soluții inovative pentru sporirea eficienței energetice în clădiri”. Evenimentul a reunit peste 200 de participanți - experți, lideri din industrie, cercetători, factori de decizie și experți internaționali din Uniunea Europeană, oferind o platformă pentru discutarea și promovarea politicilor, tehnologiilor și finanțării în domeniul eficienței energetice. 

Organizat de Centrul Național pentru Energie Durabilă în cadrul proiectului GCIP Moldova, cu sprijinul instituțional al Ministerului Energiei al Republicii Moldova, în parteneriat cu Uniunea Europeană, PNUD, GIZ și USAID, forumul a oferit oportunități semnificative de networking și schimb de idei între investitori și companii din domeniul eficienței energetice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării