Războiul Rusiei nu respectă granițele: Câte drone au survolat R. Moldova
În ultimii trei ani, războiul dus de ruși în Ucraina s-a simțit și în Republica Moldova. Spațiul aerian al țării a fost violat de zeci de aparate de zbor fără pilot. Mai multe drone și fragmente de rachete rusești au fost descoperite și la sol, unde, din fericire, nu au provocat victime, ci doar pagube materiale.

Ultimele astfel de incidente grave s-au înregistrat în urmă cu două săptămâni, în sud, la Taraclia și Ceadâr-Lunga. Locuitorii de aici se arată tot mai speriați și speră ca ostilitățile din Ucraina să înceteze cât mai curând, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
Doar în ultimii doi ani s-au înregistrat peste 20 de cazuri în care aparate militare de zbor fără pilot au violat spațiul aerian al Republicii Moldova. În noaptea din 12 spre 13 februarie, la sol au căzut trei drone, dintre care două au explodat pe câmpuri din sudul țării, la Taraclia și Ceadâr-Lunga.
„Aparatul de zbor a căzut la mai puțin de doi kilometri de spitalul raional și, din fericire, nicio persoană n-a avut de suferit. Și astăzi, aici pot fi observate urmele exploziei, o groapă adâncă de mai bine de un metru. De aici și până la frontiera cu Ucraina sunt câțiva kilometri”, relatează jurnalistul Nicolae Boico.
Acest bărbat locuiește la aproximativ un kilometru de locul în care a explodat o dronă. El spune că zgomotul l-a speriat îngrozitor.
„Locuiesc aici și am crezut că a fost un accident, atât de tare s-a auzit. Am ieșit pe stradă și era liniște. A doua zi am aflat că a fost vorba de o dronă. M-am speriat pentru copii, pentru familie.”
Localnicii spun că, de trei ani, de când cerul Republicii Moldova este brăzdat de dronele și rachetele rusești, trăiesc în permanență cu teama că un astfel de proiectil ar putea face victime și în această țară.
„A fost un tunet. N-am înțeles ce și cum. Era noapte, oamenii dormeau și atunci a bubuit! De unde, nimeni nu a înțeles. A doua zi era clar că a căzut o dronă.”
Localnicii de la hotarul țării își doresc că războiul declanșat de Rusia în Ucraina să înceteze cât mai curând și spun că sunt îngroziți de atrocitățile comise de militarii Moscovei.
„Rău, foarte rău. Tinerii mor. Să dea Dumnezeu ca totul să se termine. Eu am auzit că dronele au căzut aici, aproape. Desigur că ne temem, ne-am speriat foarte tare. Am simțit cum a căzut.”
„Este, bineînțeles, trist și tragic. Cred că oamenii nu sunt vinovați, nici de partea asta, nici de cealaltă. Este politică. Cuiva i-a trebuit asta.”
„Desigur că este neplăcut, dar sper că acesta (n.r. - războiul) ne va ocoli.”
Experții cred că, zilele acestea, în contextul negocierilor de pace, Rusia ar putea intensifica atacurile aeriene asupra Ucrainei, iar riscurile de securitate sunt majore și pentru Republica Moldova. Iată de ce autoritățile de la Chișinău trebuie să consolideze de urgență capacitățile de apărare.
„Republica Moldova trebuie să se gândească foarte bine să continue fortificarea sistemului de securitate aeriană. Noi nu trebuie doar să depistăm riscurile, trebuie să avem și capacități de a anihila, fie că vorbim despre acest elemente radio tehnice. Republica Moldova poate procura dispozitive de bruiaj, fie chiar dispozitive care să permită doborârea dronelor”, a declarat expertul WatchDog Andrei Curăraru.
Autoritățile de la Chișinău au condamnat, în repetate rânduri, violarea spațiului aerian al țării. În contextul ultimelor incidente grave, înregistrate acum două săptămâni, Oleg Ozerov, ambasadorul desemnat de Federația Rusă, a fost convocat la Ministerul de Externe de la Chișinău, unde i-au fost prezentate fragmente de dronă, ca dovadă a acestor ilegalități. Drept urmare, s-a decis denunțarea Acordului interguvernamental privind funcționarea Centrului Rus de Știință și Cultură de la Chișinău.