main logo
303

Războiul face subiectul drepturilor omului mai actual ca niciodată

Respectarea drepturilor omului reprezintă nucleul unui stat, iar statul este obligat să intervină atunci când acestea sunt încălcate.

Războiul face subiectul drepturilor omului mai actual ca niciodată

O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, la deschiderea Forumului Drepturilor Omului, care se desfășoară în aceste zile la Chișinău, transmite Știri.md, cu referire la IPN.

„Drepturile omului nu sunt o noțiune abstractă, beneficiem de ele la fiecare pas și eventual ne obișnuim și putem ajunge să nu le apreciem. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care ne afectează și pe noi direct, ne obligă să reflectăm asupra instituției drepturilor omului”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Ministrul spune că în ultimul an în Republica Moldova au fost făcuți pași concreți pentru consolidarea cadrului normativ privind asigurarea respectării drepturilor omului. „Am reușit să avansăm și să promovăm mai multe inițiative în domeniul drepturilor omului, demult așteptate și importante. Și aici mă refer la proiectele care țin de sancționarea crimelor și discursului de ură, proiectele de legi privind violența domestică și infracțiunile sexuale, legea privind avocatul poporului și proiectul privind consolidarea cadrului normativ cu privire la îmbunătățirea reglementărilor privind asigurarea egalității și nediscriminării”, a adăugat Sergiu Litvinenco.

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a declarat că un document important, aprobat recent de Parlament, este Strategia Națională de Dezvoltare - Moldova 2030. Oficiul Avocatului Poporului a venit cu mai multe recomandări, iar 60 la sută dintre ele au fost luate în calcul înainte de votul final.

Deputata Ana Racu, vicepreședinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a remarcat că în momentele de criză se observă cel mai bine în ce măsură sunt respectate drepturile omului, dar și dacă suntem capabili să-i ajutăm pe cei aflați în impas. „Trăim acum mai multe crize pe care le-aș numi crize de rezistență. Mă refer aici la criza refugiaților din Ucraina care și-au găsit adăpostul în Republica Moldova. Am demonstrat că suntem o țară mică, dar cu inimă mare. Eu vreau să îndemn instituția Avocatului Poporului: să fiți cât mai incomozi și mai vocali, chiar dacă asta ar putea să nu placă autorităților, însă doar așa poate fi păstrat echilibrul social într-un stat de drept. Se mizează pe critică dumneavoastră, dar și pe expertiza profesionistă, mai ales când e vorba despre o criză umanitară”, a menționat Ana Racu.

Șeful Oficiului Consiliului Europei în Chișinău, William Massolin, a reiterat angajamentul instituției pe care o reprezintă pentru agendă de reforme în domeniul respectării drepturilor omului în Republica Moldova, mai ales după obținerea statutului de țară candidată la UE.

„În această zi, cu toții, ne gândim la cei care au avut de suferit în ultimele 10 luni, la femeile, copiii și bărbații din Ucraina. Statutul de țară candidată la UE oferă Republicii Moldova un stimulent adițional în agenda sa privind respectarea drepturilor omului. Atunci când țara a aderat la Consiliul Europei, și-a asumat angajamentul și a semnat tratate în vederea rezolvării problemelor sistemice cu privire la drepturilor omului, precum și punerea în practică recomandărilor CE și a planului de acțiuni. Noi oferim sprijin extins”, menționează William Massolin.

Simon Springett, coordonator rezident al Oficiului Națiunilor Unite din Moldova și-a exprimat speranța că autoritățile de la Chișinău vor depune eforturi în vederea asigurării unor mecanisme sigure care să protejeze drepturilor cetățenilor. „Drepturile omului, dacă sunt respectate, sunt precum un gardian între autorități și cetățean, care asigură un echilibru social coerent. Sperăm să ajungem în continuare la un acord cu autoritățile din Republica Moldova în vederea respectării drepturilor omului, care să fie prioritare pentru stat și să întărească această siguranță”, a opinat Simon Springett.

Forumul Drepturilor Omului 2022 se desfășoară în perioada 6-7 decembrie la Chișinău.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării