Răutul a scăzut drastic: Localnicii din Ustia trag un semnal de alarmă
O porțiune de zece kilometri a râului Răut, în apropiere de satul Băhrinești, raionul Florești, va fi curățată în următoarele săptămâni, anunță Agenția „Apele Moldovei”. Lucrările vor costa circa zece milioane de lei.

Între timp, echipa Moldova 1 a mers în satul Ustia, raionul Dubăsari, acolo unde Răutul se revarsă în Nistru. Localnicii spun că nivelul apei a scăzut simțitor în ultimii ani, iar din cauza secetei este afectat nu doar râul, dar și fântânile din zonă, transmite Știri.md.
Râul Răut, care străbate o bună parte din centrul țării, oferă astăzi o imagine sumbră. Din cauza caniculei prelungite, debitul a scăzut drastic, iar în unele locuri apa abia mai curge. Albia este presărată cu pietre uscate, iar în anumite zone, râul s-a transformat într-o pată de apă stătătoare și tulbure, spun localnicii.
Pentru localnicii din Ustia, Răutul a fost o sursă importantă de apă, în special pentru adăparea animalelor.
„Seacă cu totul deja. Acum a ajuns ca un pârâu, până la genunchi apa nu cred că ajunge”;
„Se vede că apa e puțină, în comparație cu alți ani, era mai multă, dar acum e puțin de tot. Pot spune că poți să pășești Răutul”;
„Când au încetat ploile, atunci și râul Răut a stat mai jos la nivel”, au afirmat oamenii.
Maria Bîlea locuiește la câțiva metri de Răut. Femeia spune că, în copilărie, mergea încolo la scăldat. Acum, totul se rezumă la o plimbare pe malul râului.
„Și-a schimbat albia de când apele scad. Ne scăldam, erau multe izvoare pe mal, femeile se duceau și spălau acolo, dar acum nu mai este ce-a fost”, a spus femeia.
Administrația locală susține că, în ultimii 30 de ani, râul nu a fost curățat.
„Noi, împreună cu voluntarii, mai curățăm, mai îngrijim. După râul Răut eu am observat că joacă și nivelul apei în fântâni. El este o barieră care le ține și este o necesitate pentru localitate și pentru faună”, a menționat Maxim Verdeș, primarul localității Ustia.
Curățarea și decolmatarea albiei râului în zona satului Băhrinești vor începe în următoarele săptămâni. Responsabilii de la „Apele Moldovei” susțin că, treptat, se va interveni pe mai multe porțiuni.
„Paralel, vom încerca să mergem cu proiectarea la următoarea porțiune. Din câte cunosc, și în orașul Bălți există o problemă, apa este la limită. Este factorul schimbărilor climatice care afectează. Nu există risc de secare totală a râului Râut, nici a unui râu din țară”, a declarat Nicolae Beletei, director interimar la „Apele Moldovei”.
Râul Răut are o lungime de aproape 290 de kilometri, fiind unul dintre afluenții importanți ai râului Nistru.