main logo
541

Râurile au secat în 2023 în cel mai mare ritm din mai mult de trei decenii

Râurile au secat în 2023 în cel mai mare ritm din mai mult de trei decenii, punând în pericol aprovizionarea globală. Ultimii cinci ani consecutivi au înregistrat condiții sub normal pentru rezervele de apă.

Râurile au secat în 2023 în cel mai mare ritm, mai mult de trei deceniiFoto: jurnal.md

Potrivit unui raport coordonat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) privind starea resurselor globale de apă, în 2023 au fost observate schimbări critice în disponibilitatea apei, într-o eră a cererii în creștere. În ultimii cinci ani, nivelurile râurilor și a rezervoarelor de apă au fost mai scăzute decât media, pe tot globul, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

În 2023, peste 50% din bazinele hidrografice globale au prezentat condiții anormale, majoritatea fiind deficitare. Acest lucru a fost similar în 2022 și 2021.

 Zonele care se confruntă cu secetă severă și condiții scăzute de deversare a râului includ teritorii mari din America de Nord, Centrală și de Sud, unde fluviile Amazon și Mississippi au atins niveluri record negative ale debitelor. De cealaltă parte a globului, în Asia și Oceania, marile bazine ale râurilor Gange, Brahmaputra și Mekong au experimentat condiții mai scăzute decât cele normale.

Ghețarii au suferit cea mai mare pierdere de masă înregistrată vreodată în ultimele cinci decenii – peste 600 de gigatone de apă, cea mai mare cifră din 50 de ani de observații, potrivit datelor preliminare ale OMM pentru perioada septembrie 2022 – august 2023.

 Munții din vestul Americii de Nord și Alpii europeni s-au confruntat cu o topire extremă. 

Alpii Elveției au pierdut aproximativ 10% din volum, doar în ultimii doi ani.

“Ca urmare a creșterii temperaturilor, ciclul hidrologic s-a accelerat. De asemenea, a devenit mai neregulat și mai imprevizibil și ne confruntăm cu probleme tot mai mari de apă, fie prea multă, fie prea puțină. 

O atmosferă mai caldă reține mai multă umiditate, ceea ce este favorabil ploilor abundente. Evaporarea mai rapidă și uscarea solurilor agravează condițiile de secetă“, a spus secretarul general al OMM, Celeste Saulo.

Schimbarea modelelor climatice din cauza încălzirii globale au dus, în anumite zone, la inundații și secetă extremă, iar în 2023 s-au înregistrat pe de o parte râuri cu nivelul apei foarte scăzut, dar și țări care s-au confruntat cu secete sau inundații devastatoare. Extremele au fost influențate, potrivit OMM, de tranziția de la La Niña la El Niño la jumătatea anului 2023.

 El Niño a ridicat peste medie temperaturile de la suprafața mării în Pacificul ecuatorial est-central, în timp ce La Niña a dus la răcirea zonei.

Prin urmare, aprovizionarea cu apă este în pericol. În prezent, 3,6 miliarde de oameni se confruntă cu acces inadecvat la apă cel puțin o lună pe an. ONU Water estimează că numărul va crește la peste 5 miliarde până în 2050.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării