main logo
1004

Rata populației penitenciare din țară, printre cele mai mari din Europa

În R. Moldova, rata populației penitenciare este una dintre cele mai mari din Europa și constituie 240,5 deținuți la 100.000 de locuitori. Doar în țări precum Azerbaidjan, Georgia și Turcia rata populației penitenciare este mai mare, în timp ce media europeană de încarcerare constituie 100,2 deținuți la 100.000 locuitori.

Rata populației penitenciare din țară, printre cele mai mari din EuropaImagine simbol

Potrivit unuir raport al Promo-LEX, vârsta deținuților este de 35-40 de ani, iar majoritatea dintre ei sunt bărbați și reprezintă 94,6% din populația penitenciară, în timp ce femeile reprezintă circa 5,4%, transmite Știri.md.

Media europeană indică o proporție similară, bărbații reprezentând în medie 94,6% din populația penitenciară, iar femeile 5,4%. Aceasta este o tendință generală în majoritatea sistemelor penitenciare, deoarece bărbații sunt mai frecvent implicați în infracțiuni și, astfel, prezintă o pondere mai mare în populația penitenciară în comparație cu femeile.

Conforn unei comparații a Rapoartelor SPACE I pentru anul 2022 și 2023, arată o situație aparent paradoxală și contradictorie. Câteva puncte cheie care explică această situație:

  • În Raportul din 2022, rata de încarcerare pentru Moldova a fost calculată în baza unui număr de populație estimate la aproximativ patru milioane de locuitori, deși neoficial se știa că nici nu ne apropiem de această cifră. Acest lucru a dus la un indice de 157,6 deținuți la 100.000 de persoane, având un total de 6.326 de deținuți;
  • În Raportul din 2023, chiar dacă numărul deținuți a scăzut la 6.044, indicele arată că situația s-a agravat, deci rata de încarcerare a crescut la 240,5.

Acest fenomen aparent contradictoriu se explică prin actualizarea oficială a numărului real de populație în Republica Moldova, care a fost declarat de autorități ca fiind de 2.512.758 cetățeni în 2023, aproape de două ori mai mic decât cel raportat anterior.

Cu toate că numărul de deținuți a scăzut în anul 2023, în legătură cu faptul că Raportul SPACE reflectă acum datele reale ale populației R. Moldova, acest fapt creează impresia unei agravări a situației în sistemul penitenciar comparativ cu anul 2022.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării