main logo
1196

Raport: Moldova avansează în procesul de aderare la UE, dar cu pași mici

Republica Moldova avansează în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar cu pași mici. Asta arată un raport de monitorizare realizat de mai mulți experți independenți din Republica Moldova. Cele mai importante progrese au fost înregistrate pe domeniul securitate, iar cele mai slabe - la libertatea de exprimare. Rezultatele raportului au fost prezentate de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Raport: Moldova avansează în procesul de aderare la UE, dar cu pași miciFoto: Imagine simbol

Una dintre recomandările Comisiei Europene este asigurarea libertății de exprimare. Cei ce au realizat raportul de monitorizare susțin că problemele din domeniul presei din Republica Moldova s-au perpetuat. Este un nivel scăzut de transparență și multe abateri de la Codul deontologic al jurnalistului. Experții au oferit un scor mediu de două puncte din 5, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Politicienii, reprezentanții autorităților trebuie să se abțină de la astfel de practici de intimidare, de abuz verbal împotriva jurnaliștilor. Atunci când sunt denunțate cazuri de cenzură la radiodifuzorii publici, autoritățile trebuie să intervină prompt. Prioritățile ar fi ca să fie îmbunătățit cadrul de reglementare a regimului juridic și să fie legiferate mecanismele juridice în domeniul pentru a contracara practicile concurențiale”, a declarat directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

La capitolul drepturi fundamentale, lucrurile stau ceva mai bine. Experții au oferit un punctaj de 3,3 puncte din 5.

„Problema subliniată în mod special este problema subculturii în sistemul penitenciarelor. Avem probleme grave în acest sens care generează violență între deținuți. Guvernul recunoaște existența unei astfel de probleme. S-a făcut destul de mult la nivel de instituții responsabile de combaterea violenței de gen, inclusiv amintim că, în octombrie 2021, Republica Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul, unde au fost realizate multe ajustări în legislație”, a declarat avocatul din cadrul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru.

Trei din cinci puncte au fost oferite pentru domeniul politici sociale și ocuparea forței de muncă. Au fost introduse tehnologii IT și mecanisme pentru stimularea ocupării forței de muncă și s-au create agenții teritoriale de asistență socială.

„Noi vedem că sunt niște standarde internaționale pe care Republica Moldova le-a ratificat. Și evident că aceste standarde trebuie să fie respectate. Două standarde, în ceea ce ține de inspecția muncii, două convenții ale organizației internaționale a muncii, la momentul de față nu se respectă. Este vorba despre inspecția muncii în agricultură și industrie”, a menționat vicepreședintele Conferinței Naționale a Sindicatelor din Moldova, Sergiu Sainciuc.

Raportul de monitorizare cuprinde perioada 1 iulie 2023 - 30 iunie 2024. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de fundația Friedrich Ebert.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării