Raport îngrijorător: Animalele migratoare, pe cale de dispariție
Unul din cinci animale migratoare este amenințat cu dispariția, arată primul raport realizat de Organizația Națiunilor Unite. Potrivit documentului, este o consecință a intervenției omului și a schimbărilor climatice.

Animalele migratoare acționează ca indicatori ai schimbării mediului, dar joacă și un rol esențial în menținerea ecosistemelor complexe ale planetei noastre, transmite Știri.md cu referire la Jurnaltv.md.
Studiul, care a vizat 1.189 de specii de animale recunoscute ca având nevoie de protecție internațională, subliniază că 44 la sută dintre specii sunt în declin. Trei din patru specii au fost afectate de pierderea, degradarea și fragmentarea habitatului. Șapte din zece sunt amenințate de supraexploatare, care include luarea lor intenționată din sălbăticie, scrie Euronews.
Colman Ocriodain, șeful politicii faunei sălbatice al organizației World Wide Fund for: „Aceste specii locuiesc în habitate. Acestea sunt foarte importante în sensul în care ne oferă apă curată, aer curat, mâncare, protecţia de coastă şi de altă natură a litoralului și așa mai departe. Habitatele nu pot oferi aceste servicii de ecosistem dacă nu avem grijă de animalele care fac parte din ele. Pădurile nu sunt doar despre copaci. Zonele umede nu sunt doar despre stuf și ierburi. Este vorba despre întregul ecosistem și animalele care locuiesc în el, iar speciile migratorii sunt parte a tuturor acestor ecosisteme”.
Amy Fraenkel, secretar executiv al Convenției ONU privind conservarea speciilor migratoare: „Cele mai mari două amenințări sunt într-adevăr supraexploatarea, distrugerea și fragmentarea habitatului. O surpriză a raportului a fost constatarea că pentru unele specii, de fapt, supraexploatarea este o amenințare mai mare. Asta e cheia. Pentru că în trecut s-a înțeles că pierderea habitatului era într-adevăr motivul major de îngrijorare. Desigur, există și alte amenințări, cum ar fi poluarea și schimbările climatice”.
Oamenii reprezintă cea mai mare amenințare, activități precum vânătoarea și pescuitul afectând cel puțin 70% din speciile de pe lista ONU. Pierderea habitatului a afectat până la 75% din specii, notează Reuters. Anual, miliarde de animale traversează țări și continente, unele parcurgând mii de kilometri în jurul lumii, pentru a găsi hrană și a se reproduce. În raport se subliniază că, întrucât migrarea este un fenomen transnațional, numai acțiuni coordonate ale guvernelor lumii pot salva unele specii.