main logo
2681

Răbdare, știință și tehnologie: Cum e să fii arheolog în Moldova

Un ocean de răbdare și un set vast de cunoștințe. Sunt cele mai importante calități pe care trebuie să le dețină un arheolog. Și asta pentru că, în prezent, în era tehnologiilor, nu mai vorbim doar de excavarea vestigiilor, dar și de o analiză amplă a acestora, un puzzle la care este necesar de lucrat ani de zile pentru a înțelege informația corectă despre trecutul omenirii. Studenții care se implică profund în înțelegerea arheologiei sunt o dovadă vie a acestei realități.

Răbdare, știință și tehnologie: Cum e să fii arheolog în MoldovaFoto: moldova1.md

Lucrările pe șantier încep din zorii zilei. Studenții de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova (USM) spun că pentru ei este o șansă bună de a înțelege mai bine istoria oamenilor care au locuit în această zonă cu mii de ani în urmă, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„Interesant, deoarece descoperim multe lucruri. De exemplu, la cursul de arheologie vedem doar în poze multe chestii, dar acum avem ocazia să le vedem și în viața reală”, a spus Ariana Bursuc, studentă.

„Practica ajută cumva la înțelegerea mai bună a culturilor pe care noi acum le săpăm. Experiență interesantă”, a menționat studentul Sorin Cojocari.

„Este o adunătură de lut, am găsit oase și aglomerație din lut ars. Inițial s-a presupus de a fi un cuptor, dar deja vedem. Merge cercetarea, săpătura și deja vom vedea”, a spus Victoria Popescu, studentă.

„În mână am un fragment descoperit într-o casă din această secțiune. Este un vas fragmentat, spart, dar cu toată atenția arheologilor, acest vas, peste câteva luni va putea fi întregit și expus la unul dintre muzeele din Chișinău, pentru a fi admirat de vizitatori”, a specificat Mihai Băț, cercetător științific.

Arheologia joacă un rol esențial, mai ales în contextul în care în Republica Moldova sunt implementate tot mai multe proiecte de infrastructură.

„Trebuie să formăm specialiști în domeniul arheologiei, fiindcă, în perspectivă, țara noastră va avea nevoie de arheologi, mai ales în perspectiva creării de noi infrastructuri în republică. Și va fi nevoie de descărcarea de sarcină arheologică, de cercetări preventive”, a declarat Aurel Zanoci, șeful Centrului „Ion Niculiță” de la USM.

Un specific al meseriei de arheolog este descifrarea informației care s-a păstrat pe obiectele pe care le utilizau oamenii în preistorie, întrucât scrisul nu fusese încă inventat atunci.

„Pentru perioada pe care noi o cercetăm, circa 2.800 de ani în urmă, aceste comunități nu au lăsat izvoare scrise. Tot ce au lăsat și putem descoperi în timpul săpăturilor este ceramică, sunt arme, sunt podoabe, sunt unelte, instrumente. Misiunea arheologilor, misiunea istoricilor este să reconstituie acest trecut fragmentat și să-l prezinte într-o formă ușor de înțeles pentru iubitorii de istorie”, a menționat Mihai Băț.

Toate vestigiile care sunt găsite sunt analizate minuțios, restaurate atunci când este această posibilitate și, ulterior, expuse la muzeu. Așadar, fiecare expediție arheologică scoate la lumină mai multă informație despre trecutul omenirii, informație care trebuie citită de pe cioburi de ceramică.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării