main logo
3612

R. Moldova, vizată constant de atacuri informatice din partea hackerilor ruși

Republica Moldova este constant vizată de atacuri informatice, cele mai multe din partea unor hackeri ruși. Reprezentanții Serviciului de răspuns la incidente cibernetice spun că resping, zilnic, circa 40 de astfel de atacuri. La un club de presă organizat de autoritățile în domeniu s-a discutat ce pot face autoritățile, dar și cetățenii pentru mai multă siguranță în mediul online.

R. Moldova, vizată constant de atacuri din partea hackerilor rușiFoto: Imagine simbol

Accesul la informație în contextul atacurilor cibernetice și tendințele actuale în amenințările cibernetice au fost principalele subiecte discutate la clubul de presă intitulat „Guvernarea deschisă și securitatea informațională - noțiuni compatibile?”, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Este vorba de atacuri constante asupra infrastructurii guvernamentale, iar începând cu luna martie a acestui an s-au intensificat. Vorbim de o agravare a vectorului de atac de tip indisponibilizare de servicii cunoscute ca DDoS atacuri. Și se înregistrează un trend de 30-40 de sesiuni zilnice minime care supraîncarcă toate sistemele importante de stat în încercarea de a pătrunde și penetra infrastructura guvernamentală”, a declarat șefa STISC, Cristina Jovmir.

În acest context, autoritățile au vorbit despre strategiile de gestionare a incidentelor cibernetice în cadrul instituțiilor guvernamentale, despre prevederile Legii privind deschiderea datelor, dar și despre protejarea Guvernării Deschise de amenințările cibernetice.

„Cu siguranță, putem spune că foarte multe dintre atacurile cu care se confruntă Republica Moldova vin anume din Federația Rusă. Ne aflăm într-o perioadă importantă, în contextul alegerilor care urmează, și ne așteptăm la o intensificare a acestor atacuri”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cătălina Plinschii.

„Permanent trebuie introduse elemente noi deoarece natura atacurilor se schimbă în timp destul de rapid și atunci noi trebuie să întreprindem și să acționăm diferit de cum am acționat în perioada precedentă. De aceea, permanent se introduc elemente noi de regândire a modului de protecție a infrastructurii critice a statului”, subliniază directorul AGE, Andrei Prisacar.

Evenimentul a avut loc în contextul Săptămânii Guvernării Deschise, marcată anual la nivel mondial pentru conștientizarea importanței utilizării în siguranță a datelor deschise și a serviciilor publice digitale. 

Clubul de presă a fost organizat de Agenția de Guvernare Electronică, în parteneriat cu programul USAID „Reforme Instituționale și Structurale” și Asociația Presei Independente.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării