R. Moldova, mai verde: Suprafața pădurilor a depășit 380.000 de hectare
Suprafețele împădurite din R. Moldova sunt în creștere. Dacă în anul 1945 pădurile ocupau 222.000 de hectare, în 2003 erau deja 355.000 de hectare, iar anul trecut suprafața acoperită cu păduri a depășit 380.000 de hectare.

Potrivit Cadastrului funciar, suprafața totală а fondului forestier constituie 452.000 de hectare sau 13,3% din teritoriul R. Moldova. Doar pădurile ocupă 11,5% din suprafața țării, transmite Știri.md cu referire la IPN.
57,7% din suprafața terenurilor acoperite cu pădure și vegetație forestieră revin zonei centru, 26,6% – zonei nord și 15,7% – zonei sud. Condițiile precare de dezvoltare a pădurilor în Stepa Bugeacului sunt influențate de nivelul scăzut al umidității în sol.
Directorul adjunct al Agenției „Moldsilva”, Iulian Cotenco, a precizat că repartizarea neuniformă a resurselor forestiere ре teritoriul țării constituie un factor negativ pentru reziliența acestora. Răspunsul la riscurile generate necesită un efort intersectorial, coordonat și concentrat din partea Guvernului, autorităților publice centrale și al populației.
Volumul plantărilor depășește nivelul de exploatare forestieră. În anul 2023, bunăoară, au fost plantați 24 de milioane de arbori, în timp ce s-au recoltat 1,7 milioane de arbori.
Majoritatea terenurilor fondului forestier sau 80,2% sunt în proprietatea publică а statului. Primăriile dețin 19,2% din suprafețe și doar 0,6% revin proprietarilor privați.
Salcâmul este specia majoritară, având o pondere de 33,1%. Cele mai valoroase arborete ale fondului forestier sunt considerate cvercineele (stejar, fag, paltin). Acestea ocupă 28,7% din suprafețe.
Întrebat despre eventualele riscuri în atingerea obiectivului autorităților de a extinde și a reabilita, până în anul 2032, 145.000 de hectare de pădure, directorul adjunct al Agenției „Moldsilva” a spus că acestea țin, în mare parte, de condițiile meteorologice, influențate de schimbările climatice.
Pe termen lung și scurt, „Moldsilva” își propune organizarea campaniilor de plantare a puieților și crearea secțiilor de semănături, recoltarea semințelor forestiere, cooptarea specialiștilor-silvicultori și conlucrarea cu mediul academic pentru a planta specii rezistente la umiditate scăzută.