main logo
550

Puful de plop, disconfort pentru locuitorii Capitalei. Ce spun medicii

Mai multe sectoare ale Capitalei sunt din nou acoperite de un strat alb de puf de plop, fenomen care în fiecare primăvară creează disconfort locuitorilor orașului. Deși inofensiv pentru majoritatea oamenilor, puful poate transporta polen și praf, provocând iritații ale ochilor și ale nasului, mai ales la copii și persoanele alergice.

Puful de plop, disconfort pentru locuitorii Capitalei. Ce spun mediciiFoto: radiomoldova.md

Medicii recomandă evitarea ieșirilor în aer liber în zonele unde concentrația de puf este mare și purtarea măștilor de protecție pentru a reduce expunerea, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

Dacă pentru majoritatea oamenilor, puful de plop este mai mult o inconveniență vizuală, pentru cei alergici, de la sfârșitul lunii aprilie până în luna iunie, este perioada în care sunt nevoiți să se înarmeze cu măști de protecție, ochelari și multă răbdare.

Medicii alergologi spun că odată cu începutul procesului de polenizare, tot mai mulți oameni le trec pragul. Doar în sezonul actual, cel puțin 15 pacienți în stare gravă au avut nevoie de tratament. Datele ANSP arată că anul trecut, la evidența medicilor au fost peste 3.500 de pacienți diagnosticați cu rinite alergice

„Neapărat adresarea la medic, medicul de familie din start. Ulterior consultația medicului specialist și într-adevăr în starea de polenizare, în stare de agravare noi facem tratamentul simptomatic pentru a ameliora și ușura starea pacientului, modul de viață, somnul și activitatea normală”, spune medicul alergolog Marina Casapciuc.

Autoritățile locale recunosc că nu există o soluție rapidă pentru a reduce impactul pufului, singura fiind cea de curățare înainte de polenizare.

„Singura soluție pe care noi am identificat-o la întreprinderea municipală de combatere a acestui puf dăunător, este ca înainte de perioada de polenizare să încercăm acolo unde putem să facem o toaletare a acestor arbori de plop. Se face, dar se face mai puțin pentru că arborii în Chișinău sunt vechi, sunt înalți”, explică Victor Nichituș, purtătorul de cuvânt al Asociației „Spații Verzi”.

În ultimii 30 de ani, pe teritoriul Republicii Moldova nu au mai fost plantați plopi. În prezent în Capitală sunt aproximativ șapte mii de plopi.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării