main logo
400

Propunerile AMDM făcute pentru Catalogul de prețuri la medicamente

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) propune înlocuirea Catalogului național de prețuri de producător la medicamente cu Catalogul național de prețuri maximale.

Propunerile AMDM făcute pentru Catalogul de prețuri la medicamenteFoto: ipn.md

Directorul general al instituției, Zinaida Bezverhni, a declarat pentru IPN că prețurile indicate în Catalogul de prețuri de producător, care nu reflectă și adaosurile comerciale, nu sunt informative nici pentru Guvern, nici pentru populație, transmite Știri.md

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale propune clarificarea procedurii de comparație cu prețurile externe din țările de referință la momentul autorizării prețului în Republica Moldova și a procedurii de autorizare de preț pentru producătorii a căror țară de origine este Republica Moldova. Trebuie modificate și adaosurile comerciale maximale aplicate la nivelul prețurilor cu ridicata și amănuntul. Agenția va expedia propunerile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, nu înainte însă de a le consulta cu agenții economici din domeniu, dar și cu pacienții, a precizat Zinaida Bezverhni.

Sugestiile au fost formulate ca urmare a analizei pieței farmaceutice din Republica Moldova, în perioada august-noiembrie 2019. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a constatat că numărul medicamentelor incluse în Catalogul național de prețuri de producător la medicamente s-a redus semnificativ, iar riscurile ca stocurile să continuă să scadă cresc. Dacă în 2013 erau înregistrate peste 6200 de medicamente, în 2019 numărul lor s-a redus cu 43%. A scăzut și numărul de competitori prezenți pentru fiecare denumire comercială internațională, la 1-2 producători, fapt ce favorizează scăderea stocurilor în cazul în care unul dintre  producători decide să se retragă de pe piață.

Suplimentar, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a solicitat expertiza Organizației Mondiale a Sănătății. Analiza externă a confirmat că, odată cu implementarea Catalogului național de prețuri de producător la medicamente, a scăzut numărul de producători disponibili pe piață, iar scăderile de preț de producător anunțate nu s-au tradus întotdeauna în prețuri mai mici la medicamentele care ajung la pacienți.

Potrivit Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, lipsa corelării datelor între prețul de producător, prețul maxim de distribuție, prețul maxim cu amănuntul și suma fixă compensată de CNAM a contribuit la lipsa transparenței asupra prețului de farmacie și limitarea capacității pacientului de a cunoaște sigur cât costă un anumit medicament într-un final.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării