main logo
3537

Propunere oficială: Șoferii să-și toarne singuri carburant la benzinărie

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Railean, a prezidat şedinţa online privind posibilitatea implementării conceptului de "autoservire" la staţiile peco.

Propunere oficială: Șoferii să-și toarne singuri carburant la benzinărie

La şedinţă au participat membrii Asociaţiei Investitorilor Străini (FIA), reprezentanţii Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică, ai companiilor petroliere din Republica Moldova şi alţi specialişti, transmite Știri.md.

Potrivit Infotag, directorul executiv al FIA, Ana Groza, a făcut o prezentare a conceptului sistemului de "autoservire" la staţiile de alimentare cu produse petroliere.

Ea a menţionat că această metodă este o practică obişnuită în multe ţări cu multe beneficii.

Însă specialiştii din cadrul ministerului au atenţionat asupra unor riscuri de securitate la benzinării.

Printre acestea a fost enunţat riscul ca sistemul "autoservire" să fie acceptat doar pentru produsele petroliere principale, aprovizionarea automobilelor cu gaze lichefiate sau comprimate prin sistemul "autoservire" necesită prezenţa obligatorie a unui operator, care are instruire şi calificare specială.

De asemenea, nu toate staţiile de alimentare a automobilelor cu combustibil sunt proiectate pentru a da posibilitatea clientului să alimenteze personal automobilul, astfel trecerea la sistemul de "autoservire" necesită suplimentar dotarea cu sisteme de securitate, care să excludă orice risc de incidente.

"Consider oportună efectuarea unei analize a modului în care ar putea fi realizate aceste propuneri în ţara noastră, ţinând cont de practicile de utilizare a sistemelor de autoservire în alte ţări.

De asemenea, este de menţionat şi faptul că staţiile peco sunt incluse în categoria obiectelor industriale periculoase", a amintit ministrul.

Potrivit legislaţiei în vigoare, alimentarea automobilelor şi altor mijloace de transport la coloanele de distribuţie a produselor petroliere şi uleiurilor se efectuează de către operatorul staţiei ori de către şofer, în mod independent, sub supravegherea operatorului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării