main logo
498

Promo-LEX, de 7 aprilie: Nimeni nu își ispășește pedeapsa pentru abuzuri

Promo-LEX susține că deși au trecut 13 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, „numeroase fapte și crime nu sunt investigate, iar persoanele vinovate rămân pedepsite”.

Promo-LEX, de 7 aprilie: Nimeni nu își ispășește pedeapsa pentru abuzuri

Potrivit Raportului prezentat de Asociație, în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, Poliția a reținut cel puțin 600 de persoane, dintre care sute au fost arestate, maltratate și închise în secțiile de Poliție, iar patru tineri au decedat în condiții misterioase, transmite Știri.md cu referire la Replicamedia.md.

„Procuratura Generală (PG) a înregistrat 108 plângeri și doar 58 dintre ele au ajuns pe masa judecătorilor. Numai trei cazuri ajunse în instanță s-au soldat cu condamnări – trei polițiști au primit sentințe cu suspendare, iar unul a fost amendat. După 13 ani de la evenimentele din aprilie 2009, nimeni nu își ispășește pedeapsa în închisoare pentru abuzurile comise”, se arată în raport.

Asociația precizează că PG a înregistrat și a examinat 108 sesizări cu privire la abuzurile comise de către factorii de decizie și reprezentanții forțelor de ordine. În 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat din materialele apărute în presă sau din declarațiile victimelor și rudelor acestora. În 71 de cazuri au fost pornite dosare penale, dintre care: 42 pentru tortură și 19 pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

„Singura persoană recunoscută vinovată de moartea unui tânăr și condamnată este fostul polițist Ion Perju. În 2009 acesta era inspector al Poliției Criminale și a fost acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc. Deși a fost condamnat la 10 ani de închisoare, acesta nu a ajuns însă după gratii. Dosarul s-a finalizat cu o sentință de condamnare neexecutată până în prezent. Iacob Gumeniță, fost comisar adjunct de Chișinău, astăzi fugar și căutat de Interpol, a fost condamnat la închisoare. După un proces care a durat circa șase ani, fostul comisar adjunct a fost achitat”, subliniază Promo-LEX.

Până în prezent, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a condamnat Republica Moldova în 10 cauze cu referire la evenimentele din 7 aprilie 2009. Alte peste 40 de cereri sunt în curs de examinare. Guvernul Republicii Moldova și-a recunoscut vina în cel puțin 12 cazuri ajunse la CtEDO, obligându-se să plătească despăgubiri victimelor.

„La sfârșitul anului 2021, pe rolul instanțelor de judecată se afla o cauză penală în care erau vizate două persoane. În instanța de apel nu este nicio cauză pe rol. În prezent, în instanța de recurs se află o singură cauză penală – dosarul de învinuire pentru exces de putere a fostului șef al Poliției municipale. La 25 noiembrie 2021, procurorul general Interimar, Dumitru Robu, a reluat urmărirea penală în dosarul evenimentelor din 7 aprilie 2009 și a dispus instrumentarea acestuia de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). S-a anunțat că investigațiile vor fi efectuate inclusiv prin prisma infracțiunilor de uzurpare a puterii de stat, dezordinilor în masă și amenințării la adresa securității naționale. La patru luni de la reluarea urmăririi penale, nu cunoaștem care este progresul pe marginea acestei investigații”, conchide Asociația.

Asociația Promo-LEX a reprezentat la nivel național 24 de cauze de maltratare a tinerilor în aprilie 2009 și patru cazuri la CtEDO, în care Curtea a pronunțat hotărâre de condamnare sau Guvernul Republicii Moldova a recunoscut existența violărilor: Crăciuneac v. Moldova, Calancea v. Moldova, Nedelcu v. Moldova, Muradu v. Moldova.

În contextul în care astăzi se fac 13 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, președintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul ședinței, a solicitat Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, ca Procuratura să vină în plen cu un raport la acest dosar. Totuși, subiectul nu a trecut fără câteva dispute dintre bătrânul comunist Vladimir Voronin și deputatul PAS Lilian Carp.

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj referitor la protestele din 7 aprilie 2009, care au generat în violențe, și spune că această zi nu va fi niciodată una obișnuită în Republica Moldova, când „mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere libertate și democrație - și au schimbat mersul istoriei noastre”. Șefa statului subliniază că, „crimele din 7 aprilie 2009, ignorate timp de mulți ani, își așteaptă judecata”.

Astăzi se împlinesc 13 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, atunci când mii de persoane au ieșit în stradă pentru a-și arăta indignarea față de rezultatele scrutinului parlamentar. Manifestația pașnică însă luase o altă întorsătură, care a degenerat în violențe, sute de tineri reținuți au fost maltratați de polițiști, iar câteva persoane și-au pierdut viața. Tot atunci, Parlamentul și Președinția, printre principalele instituții ale statului, au fost devastate. Autoritățile de atunci au confirmat doar decesul tânărului de 23 de ani, Valeriu Boboc, care murit după ce a fost bătut în Piața Marii Adunări Naționale de mai mulți oameni ai legii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării