Promo-LEX câștigă în instanță: Extrădarea lui Khalikov, suspendată
Asociația Promo-LEX anunță că, pe 22 aprilie, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea de apel depusă de Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) în dosarul cetățeanului Khaidarali Khalikov, fost consilier prezidențial în Kârgâzstan.

Astfel, instanța a menținut decizia inițială a Judecătoriei Chișinău din 18 martie 2025, care a obligat IGM să reexamineze cererea de azil a lui Khalikov, având în vedere riscurile semnificative de persecutare politică la care acesta ar putea fi supus în cazul întoarcerii în Kârgâzstan, transmite Știri.md.
Khaidarali Khalikov, originar din Uzbekistan și naturalizat kârgâz, a activat ca consilier al președintelui în perioada 2013–2024. Potrivit declarațiilor sale, a fost forțat să părăsească Kârgâzstanul din cauza amenințărilor și presiunilor politice, după ce a refuzat să participe la activități considerate ilegale. La sosirea în R. Moldova, Khalikov a solicitat azil, invocând teama de persecuție politică, tortură și tratamente inumane în Kârgâzstan.
Autoritățile kârgăze au emis un mandat internațional de arest pentru Khalikov, sub acuzația de „escrocherie”. Cu toate acestea, Khalikov susține că acuzațiile sunt fabricate din motive politice, iar organizațiile internaționale pentru drepturile omului au semnalat cazuri frecvente de tortură și abuzuri în timpul detenției în Kârgâzstan.
Judecătoria Chișinău a dispus pe 18 martie reexaminarea cererii de azil de către IGM, argumentând că autoritățile moldovene nu au ținut cont de riscurile reale la care Khalikov ar putea fi expus în Kârgâzstan. Curtea de Apel Chișinău, în urma apelului depus de IGM, a confirmat această decizie pe 22 aprilie, statuând că autoritățile din Moldova trebuie să evalueze cu atenție circumstanțele cazului, respectând standardele internaționale privind protecția refugiaților și drepturile omului.
În prezent, Khalikov se află în arest la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, în așteptarea unei posibile extrădări la cererea autorităților kârgăze, însă, legislația Republicii Moldova și convențiile internaționale, inclusiv Convenția Europeană a Drepturilor Omului, interzic extrădarea persoanelor către state unde există riscul de tortură sau alte tratamente inumane.
Asociația Promo-LEX salută decizia Curții de Apel și subliniază că Republica Moldova, în calitate de semnatar al Convenției de la Geneva și al altor tratate internaționale privind drepturile omului, are obligația de a proteja persoanele care riscă persecuții politice.
„Hotărârea instanței confirmă faptul că refuzul protecției umanitare pentru Khalikov a fost arbitrar și nelegal”, a declarat avocatul Dimitrie Mereacre. Asociația solicită autorităților moldovene să respecte principiul „non-refoulement” și să acorde protecție conform standardelor internaționale.
În acest context, Promo-LEX face apel la IGM să finalizeze urgent reexaminarea cererii de azil și să ia o decizie corectă, respectând atât legislația națională, cât și angajamentele internaționale ale Republicii Moldova.
Citește și: Detalii despre ex-consilierul președintelui kârgâz, reținut în Moldova