main logo
1501

Proiectul PACCO, trimis partenerilor europeni? Răspunsul lui Igor Grosu

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, afirmă că proiectul de creare a unei noi structuri specializate, PACCO, care va rezulta din fuziunea Procuraturii Anticorupție (PA) cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a fost transmis partenerilor europeni pentru consultare.

Proiectul PACCO, trimis partenerilor europeni? Răspunsul lui Igor GrosuImagine simbol

În cadrul unei emisiuni, Grosu a menționat că „sutoritățile au ținut cont de preocupările procurorilor, în special legate de continuitatea investigațiilor în curs. Însă fenomenul crimei organizate, dar și interferențele străine în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv atacurile la adresa alegerilor și a procesului democratic, impun o consolidare a capacităților instituționale”, transmire Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

Noua structură PACCO ar urma să devină un centru de forță în lupta cu corupția și crima organizată, unificând resursele și expertiza celor două procuraturi specializate.

Președintele Parlamentului a subliniat că pericolele sunt reale și în continuă evoluție: „Instrumentele s-au schimbat foarte mult. E nevoie de o instituție unică, puternică, capabilă să reacționeze rapid la aceste amenințări.”

Totodată, Igor Grosu a reiterat angajamentul pentru continuarea procesului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, un pilon esențial în reforma justiției. Scopul acestei evaluări este consolidarea independenței sistemului judiciar și curățarea lui de influențele corupte.

„Până acum, în jur de 140 de persoane au fost supuse evaluării. Unii s-au retras din sistem înainte de a fi examinați, inclusiv figuri cunoscute care au avut un rol în decizii controversate sau în regimurile anterioare. Procesul continuă și este ireversibil. Transparența rămâne un principiu fundamental al reformei”, a mai declarat Grosu.

Amintim că proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) a fost aprobat în primă lectură, pe data de 20 februarie, la numai o săptămână de la înregistrarea în Parlament. Proiectul a fost susținut de 61 de deputați ai majorității Partidului Acțiune și Solidaritate, iar opoziția a votat împotrivă.

Proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate a fost înregistrat la 12 ianuarie în Parlament, iar o zi mai târziu a fost publicat.

Inițiativa privind fuziunea PA și PCCOCS a fost anunțată de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, la 29 ianuarie.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării