main logo
3009

Proiectul Chronica a lansat o nouă hartă a Chișinăului din anii ‘60

Proiectul de reconstruire istorică a orașului Chișinău, Chronica, v-a pregătit ceva deosebit. Acum puteți să porniți într-o excursie prin Chișinăul din anii ‘60, folosind o hartă nouă.

Proiectul Chronica a lansat o nouă hartă a Chișinăului din anii ‘60

Participanții proiectului au reușit să obțină fotografii din satelit ale Chișinăului din anul 1966, imagini unice marcate „Top Secret”, destinate să devină o nouă hartă istorică a orașului.
Pe harta anilor ‘40, pe care proiectul o lansase înainte, puteți să faceți o plimbare prin Centru și să priviți străzile distruse ale orașului nimicit. Noua hartă din anii ‘60 a proiectului, la rândul său, vă permite să dați o tură printr-un oraș în renovare cu cartieri noi în construcție.

Accesați chronica.md și găsiți parcuri noi, zona industrială din Chișinău, silueta în curs de conturare a orașului în care trăim noi acum. Posibil, veți avea norocul să găsiți și propria casă sau cea a părinților, bunicilor voștri.

Cum a creat echipa această hartă?
Au pus cap la cap imaginile furnizate de U.S. Geological Survey, le-au prelucrat cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a asigura calitatea necesară, au eliminat distorsiuni optice. Apoi, cu ajutorul versiunii din satelit a acestei hărți, au creat o copie vectorială și s-au apucat de pus denumirile străzilor.

Creatorul proiectului Dmitrii Voloșin spune că misiunea a fost una provocatoare. Aproape fiecare chișinăuian câteodată folosește numele vechi ale acestora, însă Chronica au avut nevoie să adune peste 500 de nume de străzi și stradele. Pentru a face față provocării, participanții proiectului au căutat ghiduri și hărți din perioada sovietică la Agenția Națională a Arhivelor și Biblioteca Națională.

Cu siguranță, echipa nu ar fi reușit fără consultarea istoricilor, etnografilor, arhitecților, tuturor celor cărora li este drag orașul natal și care doresc să-i păstreze istoria.
Echipa Chronica îi mulțumește în mod special lui Iurii Șveț pentru cooperare în procesul creării hărții din anii ‘60.
Proiectul își exprimă recunoștința și față de toți participanții săi. Mulțumiri mari de la echipa lui Sergius Ciocanu, Sergiu Musteață, Boris Gangal, Nicolai Ischimji, Svetlanei Sarahman.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării