Proiect pilot pentru sistemul educațional, lansat în Moldova
Republica Moldova face încă un pas important spre modernizarea învățământului, prin lansarea proiectului pilot „Clasa viitorului”.

Noua abordare constă în integrarea tehnologiilor digitale în procesul de predare-învățare a tuturor materiilor școlare. Aceasta va spori calitatea educației și rezultatele învățării prin metode interactive și moderne, aplicate de elevi și profesori într-un mediu creativ, dar și va dezvolta abilități adaptate secolului XXI, care implică educația STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică).
Proiectul pilot „Clasa viitorului” este un parteneriat public-privat între Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernului Suediei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Fundația Orange Moldova.
Faza pilot constă în dotarea cu tehnologii ale învățării transformatoare, precum imprimante 3D, scanere, senzori, Mboti, tablete, seturi de robotică, laboratoare digitale etc., a unui număr total de 11 licee și gimnazii din Republica Moldova. În premieră, noul concept educațional și tehnologiile din dotare au fost prezentate astăzi, 8 decembrie, la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chișinău, unde a avut loc ceremonia de înmânare a echipamentelor.
Igor Șarov, secretar general de stat al Ministerului Educației, Culturii și
Cercetării al Republicii Moldova: „Asemenea inițiative sunt extrem de benefice pentru sistemul nostru educațional. Îndemn școlile implicate să profite din plin de aceste posibilități și, prin exemplul lor, să încurajeze alte instituții de învățământ să devină beneficiari ai unor astfel de inițiative. Și profesorii urmează să aibă parte de cursuri de formare pentru a putea ține pasul cu noile provocări, dar și pentru a-i ajuta pe copii să asimileze cunoștințe noi legate de tehnologii.”
Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „„Clasa viitorului” aduce tehnologiile în școală și transformă procesul de predare-învățare. Acesta devine interactiv și captivant atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Digitalizarea educației și racordarea procesului de studiu la realitățile erei informaționale va pregăti tinerii pentru cariere de succes pe piața competitivă a muncii.”
Școlile care au manifestat interes pentru implementarea proiectului pilot „Clasa viitorului” – trei din Chișinău, două din Bălți și șase din zonele rurale – fac parte din rețeaua de robotică a programului național Roboclub. Totodată, un spațiu educațional va fi amenajat în cadrul Institutului de Științe ale Educației, pentru instruirea continuă a cadrelor didactice din Republica Moldova care se vor implica ulterior în realizarea proiectului.
Beth Brownson, ofițer de programe, Misiunea USAID Moldova: „Guvernul SUA este mândru să sprijine Republica Moldova pentru a aduce copiilor tehnologiile zilei de mâine. Bazat pe succesul cluburilor de robotică la nivel național, „Clasa viitorului” deschide noi oportunități pentru tineri, pregătindu-i pentru carierele viitorului. Investiția în educație și în abilitățile copiilor este cea mai inteligentă investiție pentru orice națiune.”
„Clasa viitorului” presupune o abordare interdisciplinară și va fi utilizată de profesorii diferitor materii școlare pentru a reda aplicabilitatea practică a teoriilor predate, iar elevii vor fi încurajați să realizeze proiecte în grupuri pentru a-și dezvolta abilități de comunicare, lucru în grup, gândire critică și inovare.
Julien Ducarroz, directorul general Orange Moldova: „Orange s-a angajat strategic să aducă mai aproape de oameni progresul tehnologic şi revoluţia digitală. Prin intermediul Fundaţiei Orange, dezvoltăm mai multe proiecte care să asigure în învăţământul din Moldova infrastructură modernă, expertiză profesională şi educaţie de calitate. Suntem mândri că prin proiectul „Clasa viitorului” contribuim la regândirea modului în care noile tehnologii transformă procesul de studii. Aceasta va permite pregătirea unei noi generaţii de tineri cu gândire progresistă, competitivi şi profesionişti care vor asigura creşterea durabilă a economiei ţării.”
Sergiu Postică, preşedintele Consiliului Fundaţiei Orange Moldova: „Clasa viitorului este un proiect complex care trebuie să ofere deopotrivă posibilităţi de instruire atât elevilor, cât şi profesorilor. În acest context, centrul reprezintă o platformă inedită, care vine să îi ajute pe pedagogi în misiunea lor de a ilustra modul în care noile tehnologiile sunt puse în aplicare în şcoli. Aici vor fi desfășurate ateliere de lucru periodice, seminarii şi cursuri care vor avea un efect de transformare asupra proceselor de predare şi învăţare.”
Costurile de implementare a proiectului pilot „Clasa viitorului” depășesc 300.000 de dolari, dintre care Proiectul de Competitivitate și Fundația Orange investesc câte 130.000 de dolari, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării – un milion de lei (aproape 50.000 dolari SUA) pentru renovarea spațiului Centrului de instruire a cadrelor didactice, iar liceele beneficiare în faza pilot investesc o sumă similară în renovarea spațiilor dedicate Clasei Viitorului.
Peste 1.000 de studenți sunt așteptați să se implice în activitățile desfășurate în primul an al fazei pilot „Clasa viitorului”, iar beneficiarii potențiali ai proiectului sunt peste 12.000 de elevi din cele 11 licee dotate cu echipament.
Conceptul se bazează pe recomandările oferite de European Schoolnet, o rețea formată din 31 de ministere europene ale educației, care lucrează în domeniul inovației bazate pe TIC în educație. Proiectul „Clasa viitorului” este implementat în diferite formate în mai multe țări din Uniunea Europeană și din afara spațiului comunitar, fiind adaptat contextului educațional local și situațiilor financiare.
Spre deosebire de educația tradițională, STEAM integrează disciplinele într-o paradigmă de învățare coezivă, în baza cerințelor din lumea reală, care demonstrează elevilor cum metoda științifică poate fi aplicată în viața de zi cu zi. Suportul acordat de USAID și Guvernul Suediei pentru implementarea acestui proiect revoluționar face parte dintr-un amplu plan strategic în valoare de peste 650.000 dolari în educația STEAM în Republica Moldova și care implică mai mult de 6.000 de tineri anual.