Proiect de lege: Mai multă transparență în imobiliare. Ce prevede
Deputații PAS Radu Marian și Marina Morozova anunță lansarea unui proiect de lege pentru reglementarea domeniului imobiliar din R. Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă, deputații au declarat că acest proiect de lege are scopul de a aduce mai multă ordine în domeniul imobiliar și va fi coordonat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite Știri.md.
„În ultimii ani vedem o creștere majoră a prețurilor la imobile și acest lucru generează neliniște și îngrijorare în societate, în special în rândul tinerilor, care vor să aibă un apartament al lor. Noi vrem să vă spunem că vă auzim și depunem eforturi pentru a găsi soluții. Aceste soluții nu sunt deloc simple, noi nu avem o baghetă magică pentru a reduce brusc prețurile imobilelor. În același timp, noi trebuie să promovăm creșterea construcțiilor pentru a avea mai multe oferte și iarăși trebuie să venim cu soluții pentru a permite tinerilor să poată să-și cumpere o locuință”, a declarat Radu Marian.
Deputata Marina Morozova a spus că anual, în medie, în Chișinău sunt vândute 20.000 de apartamente, 60% din tranzacții fiind făcute cu ajutorul agenților imobiliari. Potrivit ei, noua lege va asigura corectitudinea tranzacțiilor imobiliare, acreditarea agenților, dar și combaterea fraudelor și prevenirea cazurilor de evaziune fiscală.
„Volumul investițiilor doar în apartamente noi, în Chișinău, în 2023, este de 490 de milioane de euro. Domeniul imobiliar este o ramură foarte importantă în economia țării, iar cetățenii noștri, care muncesc o viață pentru a-și procura o casă, trebuie să primească servicii de calitate când își procură acea casă. Pe de altă parte, agenții imobiliari care prestează servicii de intermediere trebuie să dea dovadă de profesionalism, iar fiecare tranzacție trebuie să fie transparentă și declarată. Legea va asigura corectitudinea tranzacțiilor imobiliare, acreditarea agenților, dar și combaterea fraudelor și prevenirea cazurilor de evaziune fiscală. Acest lucru este susținut și de profesioniștii din domeniu cu care am discutat”, a spus Marina Morozova.
Totodată, autorii proiectului de lege propun crearea Registrului electronic al tranzacțiilor imobiliare, care va înregistra fiecare tranzacție ce va avea loc cu ajutorul unui agent imobiliar, iar astfel autoritățile își propun să sporească transparența achizițiilor în domeniul imobiliar.
„Fiecare tranzacție care va avea loc cu ajutorul unui agent imobiliar urmează să fie inclusă în acest Registru, iar fiecare agent va fi obligat să introducă în cabinetul lui personal fiscal informația referitoare la adresa, numărul cadastral, prețul imobilului, dar și suprafața și valoarea comisionului. Planificăm ca acest Registru să fie disponibil public într-o anumită formă pentru a crește transparența acestor tranzacții, iar fiecare cumpărător să fie informat despre toate datele din acest Registru. Totodată vom prevedea măsuri de atragere la răspundere pentru încălcări, sancționare și încetare a calității de agent imobiliar”, a conchis Marina Morozova.