main logo
65251

Profesorii care au predat o disciplină zece ani, considerați calificați

A fost aprobată Metodologia cu privire la calificările pe care trebuie să le aibă profesorii ca să activeze în școlile din Moldova. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, aceasta prevede și faptul că profesorii cu peste zece ani de experiență în predarea unei discipline și un grad didactic vor fi considerați automat calificați, chiar dacă nu au absolvit o facultate în domeniu.

Profesorii care au predat o disciplină zece ani, considerați calificațiImagine simbol

„Adevărul este că acest document de mult timp ar fi trebuit să existe în sistemul nostru educațional. Până acum, el nu a fost aprobat și, în premieră, l-am aprobat. În așa fel încât să avem o claritate deplină privind cine poate preda matematică, fizică, biologie, chimie, care sunt specialitățile pe care trebuie să le fi absolvit la universitate un viitor potențial cadru didactic, în așa fel încât să se conformeze la toate normele legale. Am vrut, prin aprobarea acestui document, să venim în sprijinul celor care de mulți ani deja predau o anumită disciplină, dar erau penalizați financiar pentru faptul că nu avuseseră o universitate, o specializare universitară absolvită la disciplina pe care o predau”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, transmite Știri.md cu referire la diez.md.

Potrivit ministrului, odată cu aprobarea acestei metodologii, profesorii care predau o disciplină școlară mai mult de zece  ani și au un grad didactic la aceasta se vor considera automat calificați să o predea. Până acum, aceștia ar fi trebuit să treacă printr-o procedură formală de recalificare.

„Bunăoară, un profesor de chimie care preda biologia, până acum ar fi fost penalizat cu cinci clase de salarizare, cu un salariu mai mic, în cazul în care nu trecea cursuri de recalificare. Noi am considerat că odată ce persoana are deja zece ani în spate în care predă această disciplină, are un grad didactic confirmat, respectiv o comisie a constatat competențele profesionale în predarea acelei discipline, nu mai este necesar să creăm obstacole birocratice suplimentare, pentru ca el să fie salarizat deplin”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Totodată, profesorii care predau de cel puțin trei ani, dar nu dețin un grad didactic, vor putea trece printr-o procedură simplificată de recalificare. Aceasta le va permite să obțină documentele necesare pentru a le fi recunoscut dreptul de a preda disciplina respectivă, fără a fi obligați să urmeze un program universitar suplimentar.

În ceea ce privește profesorii aflați la început de carieră, care doresc să predea o disciplină diferită de cea studiată la universitate, aceștia vor trebui în continuare să urmeze un program de recalificare. Totuși, potrivit ministrului, vestea bună este că, în ultimii ani, costurile acestor cursuri sunt acoperite integral de către MEC.

„Metodologia descrie, pentru prima dată foarte clar, cine și ce discipline poate preda, în funcție de facultatea și specialitatea pe care a absolvit-o. Oferă claritate dacă un absolvent de economie, de exemplu, poate preda în școală, ce discipline poate preda și în ce condiții”, subliniază ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Documentul a fost consultat atât cu universitățile, cât și cu directorii de școli și cadrele didactice, iar în prezent se află în proces de publicare în Monitorul Oficial.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării