Profesia nu are gen. Istoria unei profesoare care predă meseria de sudor
Deși este percepută drept o meserie tipică pentru bărbați, prelucrarea metalului prin sudare se potrivește și femeilor. În Republica Moldova sunt doar câteva femei care activează în calitate de Maistru Instructor în sudare, iar una dintre ele este Veronica Țîbuleac care activează în cadrul Școlii Profesionale din orașul Râșcani.

Veronica Țîbuleac spune că acest domeniu a ales-o, și nu invers, deoarece a ajuns aici dintr-o întâmplare. Mai exact, femeia a ajuns în domeniu din dragoste, urmându-și soțul, transmite Știri.md, cu referire la agora.md.
„Fiind tineri și în căutarea locurilor de muncă, soțului meu i s-a oferit un post în cadrul Școlii Profesionale din Râșcani, abia deschisă atunci. Așa ne-am mutat la Râșcani și am început să-mi caut și eu un loc de muncă. Însă, unica funcție disponibilă în cadrul școlii era de Maistru Instructor în sudare, chiar dacă specialitatea mea era de tencuitor zugrav, sau finisor cum se spune în prezent”, a povestit femeia.
Cel mai mult, Veronica spune că îi place în meseria sa să lucreze cu elevii. Aceasta susține că se străduie să găsească o cale pentru fiecare, precum o mamă, și încearcă să-i motiveze pe elevii săi.
„Niciodată nu știi ce te așteaptă în viitor și mereu le zic elevilor că oricât de mari ar fi greutățile, cu așa meserie o să poți sigur găsi un lucru bine plătit. Meseria asta le formează caracterele, îi întărește, deoarece lucrează cu fierul, care este foarte dur”, a menționat femeia.
Chiar și așa, Veronica spune că în meseria sa sunt și momente grele. Una dintre provocările cu care ea se întâlnește este faptul că numărul elevilor se micșorează de la an la an și majoritatea tinerilor provin din familii social vulnerabile, au o lipsă de educație, cultură.
În acest sens, Veronica a venit cu un sfat pentru tineri. „Le recomand să aleagă această meserie pentru că a fost și rămâne una foarte căutată, cu salarii atractive. Mă bucur când aud că mulți elevi sunt căutați și peste hotare și sunt bine plătiți. Desigur că acest lucru este o pierdere pentru forța noastră de muncă, dar mă bucur să-i știu că ei sunt împliniți. Păstrez numerele lor de telefon și chiar țin legătura cu toți absolvenții, și mă bucur ca o mamă când aud că cineva dintre ei s-a angajat la Chișinău sau la Bălți. Și absolvenții revin foarte des la școală să ne viziteze, spunând că le este foarte dor de mine, de școală, în special cei care revin din armată sau de peste hotare”, a menționat femeia.
Școala Profesională din Râșcani este o instituție ce a beneficiat de suportul financiar din partea Guvernului German pentru procurarea echipamentelor tehnice care vor îmbunătăți condițiile de studiu și oportunitățile elevilor ce își fac studiile acolo, precum și condițiile de lucru pentru cadrele didactice.
În Școala Profesională din Râșcani se implementează și modelul Învățământului Dual, care este susținut de proiectul „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Guvernele Germaniei și Elveției”, implementat de GIZ Moldova.