main logo
1309

Producătorii sfeclei de zahăr anunță pierderi mari din cauza înghețului

În aprilie am avut înghețuri, iar vara se anunță secetoasă. Femierii din nordul Republicii Moldova sunt îngrijorați, întrucât una dintre cele mai importante culturi tehnice – sfecla de zahăr este afectată. Din peste 5.500 de hectare semănate, mai bine de jumătate au fost distruse de temperaturile joase.

Producătorii sfeclei de zahăr anunță pierderi mari din cauza înghețuluiColaj: Știri.md

„Am mers la risc. Ele se află acum la limită, a stratului uscat și stratul umed. Dacă mai continua temperature mari, este pericolul ca stratul uscat să se adâncească și semințele să rămână în stratul uscat. Atunci, plantulele o să piară. Mergem la risc, cu speranța că vor fi ploi în vară. Și luna aceasta vom recupera în creșterea plantulelor și a tulpinelor de sfeclă de zahăr, a rădăcinilor”, spune Valeriu Pîrău agronom, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Și fermierului Mihai Goncerenco, din Mărăndeni, Fălești, i-au fost compsomise terenurile. La începutul primăverii, aproape 80% din plante au ieșit, dar capriciile vremii i-au încurcat socotelile.

„Am semănat 70 de hectare și anul acesta și, cu părere de rău și cu mare regret, am avut de tras cee ace am avut de tras, dar cred că toată republica a suferit. Până la sosirea înghețurilor, practiv, noi am avut 80% de plante ieșite. Practic, a înghețat tot. Când am început să reînsămânțăm, am concluzionat că 90% din plante, erau înghețate. Peste un milion, sămânța și ierbicidul, prima dată. A doua oară o să vedem cum o să fie”, explică Mihai Goncerenco, fermier.

Pentru mulți, această primăvară a adus pagube irecuperabile. Fermierii cer măsuri urgente, în timp ce Ministerul Agriculturii a început analiza prejudiciilor, iar în următoarele 30 de zile se vor stabili exact daunele cauzate de înghețuri.

„Cincizeci și patru de ani lucrez în agricultură. Cu fiecare an ce merge, cu atât e mai rău și mai rău. Eu mă tem că peste câțiva ani, în genere nu vom putea semăna și, dacă nu va întoarce Guvernul cu fața la sfecla de zahăr, atunci foarte mulți oameni o să piardă, inclusiv și procesatorii sfeclei de zahăr, deoarece lucreză mii de oameni”, relatează Vasile Grădinaru, fermier.

„Südzucker Moldova” este cel mai mare producător de zahăr din țară, iar estimările specialiștilor prognozează pierderi de peste 50 de milioane de lei. Compania a anunțat că lucrează împreună cu fermierii la ajustarea planurilor de cultură, însă fără sprijin guvernamental, eforturile lor ar putea fi zadarnice.

„Dacă reînsămânțăm aceste 6.500, noi revenim la acele 13-14 mii de hectare. Ne-ar da nouă o roadă globală de până la aproape 600 de mii, care ne-ar permite să produce până la 75-80.000 de tone de zahăr, cee ace este necesar, pentru a asigura securitatea alimentară a statului”, menționează Anatolie Gorodenco, directorul Departamentului Materie Primă, „Südzucker Moldova”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării