main logo
1182

Procurorul interimar, despre fraudă: Toți vor apărea în fața instanței

La șapte de ani distanță de la inițierea dosarului „frauda bancară”, în care nicio persoană nu a ajuns să fie condamnată, noul procuror-șef interimar, Ion Munteanu, susține, într-un interviu pentru Vocea Basarabiei, că rezultatele modeste pe acest dosar de rezonanță sunt din cauza volumului imens de muncă, dar și lipsa specialiștilor pentru așa fel de investigații.

Procurorul interimar, despre fraudă: Toți vor apărea în fața instanței

Chiar și așa, Munteanu se arată optimist că „toți cei care au beneficiat din această infracțiune și toți cei care au contribuit la comiterea acestei infracțiuni vor fi prezentați în fața instanței pentru a răspunde conform legii”, transmite Știri.md cu referire la Replicamedia.md.

„Da, în 2015 cred că a fost pornit, da. Ce înseamnă un dosar complicat? Amplitudinea de acțiuni de urmărire penală este de ordinul sutelor, miilor de acțiuni, necesitatea de efectuări de percheziții, de analiză de informație, astea-s terabiți de informație electronică, deci e nevoie de tehnică computerizată specială, nu aceea pe care o are Procuratura în gestiune, pentru a reuși a deschide doar file-urile care conțin astfel de informație, nu încă și a le mai examina.

Le examinăm, de asta și durează atâta, procurorul le examinează, că în mod normal pentru așa fel de prestații ar fi trebuit să fie angajați specialiști competenți, însă am explicat și anterior, nu are Procuratura așa fel de specialiști, nu sunt suficient de motivante condițiile de lucru încât să putem atrage așa fel de specialiști. Toată informația asta trebuie gestionată, trebuie aranjată, expertize trebuie, comisii rogatorii, foarte bine știm, dacă vorbim de cauza frauda bancară – este o infracțiune comisă nu doar pe teritoriul Republicii Moldova, este foarte ramificată, sunt state care în genere nu răspund la comisiile rogatorii, dar în baza acelei informației noi trebuie să știm ce urmează să se întâmple pe cauza respectivă. La moment încercăm să luăm legătura personal cu procurorii, să vedem în statele respective care este situația, pe alocuri comisiile rogatorii nu au fost foarte clare. Este un dosar destul de complicat, fix aceeași situație e și cu dosarul generic numit „Laundromat””, a declarat șeful interimar al Procuraturii Generale.

Ion Munteanu a dat asigurări că „toți cei care au beneficiat din această infracțiune și toți cei care au contribuit la comiterea infracțiunii vor fi prezentați în fața instanței pentru a răspunde conform legii”.

Totodată, procurorul-șef interimar a declarat că anumite state nu vor să reacționeze sau să ofere un răspuns la solicitările procurorilor moldoveni la cererile de informații pe dosar, în contextul în care o parte din banii scoși ilegal din cele trei bănci au fost redirecționați peste hotare.

Cred că sunt comode pentru anumite persoane și persoanele respective, cunoscând că statele nu fac parte sau nu sunt foarte receptive la astfel de colaborări, anume în statele respective și-au concentrat activitatea criminală. Spre exemplu, Emiratele Arabe nu răspund la comisii rogatorii, Hong-Kongul nu răspunde la comisii rogatorii, dar o bună parte nu neapărat din frauda bancară, din alte dosare, arată urme directe anume în direcțiile acestea. Acum cum să intervin către autoritățile respective să-mi răspundă la comisiile rogatorii, nu ai comisii rogatorii, nu ai răspuns din partea ceea, nu ai finalitate, beneficiarul efectiv al surselor pretins sustrase ilegal, nu poți înainta în cauză penală”, a menționat Munteanu.

Dosarul „frauda bancară”

Investigațiile în această cauză vizează fapte infracționale săvârșite de către mai multe grupuri criminale organizate parte a unei organizații criminale, în perioada 2010-2015, la cauza penală de bază fiind conexate mai multe cauze. La moment, peste 60 de persoane au statut de învinuit.

La moment, în cauza penală „frauda bancară”, Procuratura Anticorupție, inclusiv cu suportul ARBI, a aplicat sechestre pe active în valoare de circa 6,4 miliarde MDL, inclusiv în afara Republicii Moldova, pentru recuperarea prejudiciului cauzat ca rezultat al realizării fraudei.

În perioada 2020-2022, procurorii au finalizat urmărirea penală în nouă cauze penale și opt din acestea au fost trimise în instanța de judecată, 15 persoane având statut de inculpat (un deputat, un ex-guvernator, un ex-viceguvernator și un șef de departament din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, ex-președintele interimar al Băncii de Economii, ex-președintele interimar al BC „Banca Socială”, ex-președintele BC „Unibank” SA, doi contabili și alte persoane).

Materialele probatorii și actele procedurale transmise instanțelor de judecată în aceste cauze penale însumează circa 108.000 de file, precum și informații electronice, iar rechizitoriile - peste 3.000 de file.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării