Probleme la Cărpineni: Peste 300 de arbori au fost tăiați ilegal
Autoritățile din raionul Hâncești se confruntă cu probleme. În pădurea satului Cărpineni au fost puși la pământ peste 300 de copaci. Făptașul a scăpat cu o amendă de doar cinci mii de lei, deși paguba ar fi de peste o sută de mii. Legea trebuie schimbată - pentru tăierea ilegală a pădurii pedeapsa trebuie să fie mai aspră, spun responsabilii.

„320 de copaci au fost tăiați ilegal aici, în pădurea satului Cărpineni. Arborii au fost dați la pământ încă în luna ianuarie... Făptașul a fost pedepsit cu o amendă de zece mii de lei, dar dezastrul este greu de recuperat... Răul făcut este vizibil și azi”, relatează jurnalista Maria Rusnac, transmite Știri.md cu referire la jurnaltv.md.
Arborii au fost tăiați de un arendaș, care promitea că vor fi plantați alții. Lemnele au fost duse la piață, a precizat șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului din Hâncești.
„Au fost tăiați ilicit 320 de arbori de diferite diametre și specii. Le-a tăiat o persoană care are un contract de arendă cu Primăria Cărpineni. Lemnele au fost tăiate și duse la piața din satul Cărpineni, unde acolo s-au pornit toate procesele ca să identificăm de unde este masa lemnoasă, cum le-a tăiat și cum să-l pedepsim. El a achitat amenda de 5.000 de lei și prejudiciu de zece mii de lei”, a declarat șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Hâncești, Vasile Moraru.
Ca în acest loc să crească alți copaci e nevoie de tocmai cinci ani, spune Vasile Moraru.
„În minimum cinci ani pădurea poate să se regenereze, să crească din nou. După cum vedeți, dau lăstarii”, a adăugat Vasile Moraru.
Potrivit experților, copacii aveau între 20 și 40 de ani.
„Acest arbore nu depășește vizual vârsta de 30-40 de ani. După cum vedeți este plop alb. Sunt specii de frasin tăiate ilicit în sectorul dat. Sunt și câteva specii fructifere. Masa lemnoasă urmează a fi ridicată de Primăria comunei Cărpineni. S-a făcut evaluare „piciorată”, fiindcă nu era prezentă toată masa lemnoasă pe toată suprafața dată”, a menționat inspectorul principal din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Hâncești, Tudor Rotari.
Pentru tăierea a cinci arbori cu diametrul de 26 de centimetri în păduri cu regim special de protecție, despăgubirea era de doar 477 de lei, potrivit unui Regulament mai vechi. Un nou proiect elaborat de Ministerul Mediului arată că pentru aceeași faptă se va calcula un prejudiciu de 4.775 de lei. Pentru fiecare arbore vătămat, tariful anterior era de aproximativ 21,6 lei. Noul Regulament prevede 215 lei.
„Modificările Regulamentului sunt întârziate, însă vor reduce din numărul defrișărilor ilegale”, au spus inspectorii pentru protecția mediului.
„Este cam întârziat. Este binevenită pentru noi. Dacă, de exemplu, atâția copaci au fost tăiați și prejudiciul a fost de zece mii de lei, clar că e foarte puțin. Acum, după schimbarea noului Regulament, este deja de zece ori mai mult. De exemplu, dacă era zece mii de lei, acum era să fie o sută și ceva de mii de lei prejudiciul cauzat mediului”, a declarat șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Hâncești, Vasile Moraru.
Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, în 2024 au fost înregistrate 923 de cazuri de defrișare ilegală a arborilor. Peste 20 au fost la Hâncești. Doar în primele șase luni ale anului curent, inspectorii de mediu au depistat 569 de cazuri de tăiere ilegală a copacilor.