main logo
2295

Prin ce s-a evidențiat ziua de 10 noiembrie în istorie

Pe 10 noiembrie, istoria a fost marcată de înfrângerea creștinilor la Varna în 1444 și de cutremurul devastator din Moldova în 1940.

Prin ce s-a evidențiat ziua de 10 noiembrie în istorieFoto: Unimedia

1444 Armatele otomane îi înving pe unguri în Bătălia de la Varna

Consolidându-și în acest fel controlul asupra Constantinopolului și marcând începutul expansiunii otomane în Balcani. Bătălia de la Varna a fost un moment crucial în istoria Europei de Est, având un impact semnificativ asupra Țărilor Române, inclusiv asupra Moldovei. Înfrângerea forțelor creștine a permis Imperiului Otoman să-și extindă influența în regiune, ceea ce a dus la o presiune constantă asupra principatelor românești, inclusiv Moldova, care a trebuit să navigheze între alianțe și conflicte pentru a-și menține autonomia, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

1508 A apărut, din inițiativa lui Radu cel Mare (1495-1508), Liturghierul slavon

Tipărit de călugărul Macarie, prima carte tipărită în Țara Românească. Această realizare a fost un pas important în dezvoltarea culturală și religioasă a Țărilor Române. Tipărirea Liturghierului slavon a marcat începutul tiparului în regiune, facilitând răspândirea cunoștințelor religioase și culturale. De asemenea, a contribuit la consolidarea identității religioase și culturale a românilor, inclusiv a celor din Moldova, care au beneficiat de pe urma acestei inițiative.

1688 S-a terminat tipărirea Bibliei în limba română

Textul a fost definitivat din inițiativa lui Șerban Cantacuzino, domnul Munteniei. Tipărirea Bibliei în limba română a fost un moment de cotitură pentru cultura și religia românească. Aceasta a permis accesul mai larg al populației la textele sacre, contribuind la educația religioasă și la dezvoltarea limbii române literare. Impactul său s-a resimțit și în Moldova, unde a sprijinit eforturile de unificare culturală și spirituală a românilor.

1916 Are loc Șarja de la Robănești (10/23 noiembrie 1916)

Șarja de la Robănești a fost un episod eroic din Primul Război Mondial, în care cavaleria română a încercat să oprească înaintarea trupelor germane. Deși nu a avut un impact strategic major, a demonstrat curajul și determinarea soldaților români. Acest eveniment a fost parte din eforturile mai largi ale României de a-și apăra teritoriul, inclusiv Moldova, în fața invaziei Puterilor Centrale.

1918 Declarația de independență a Poloniei

Deși nu este direct legată de Moldova, independența Poloniei a avut un impact asupra echilibrului de putere din Europa Centrală și de Est. Acest eveniment a contribuit la redesenarea granițelor și la stabilirea unor noi alianțe, influențând indirect și situația geopolitică a Moldovei în perioada interbelică.

1940 România este lovită de un cutremur cu epicentrul în Vrancea

Numărul victimelor a fost estimat la 1.000 de morți și 4.000 de răniți, majoritatea în Moldova. Cutremurul din 1940 a fost unul dintre cele mai devastatoare din istoria României, afectând grav regiunea Moldovei. Acesta a provocat distrugeri semnificative în orașe și sate, lăsând în urmă o populație traumatizată și infrastructuri avariate. Eforturile de reconstrucție au fost îngreunate de contextul politic și economic al vremii.

1989 Todor Jivkov a fost demis din funcția de secretar general al Partidului Comunist Bulgar

Fiind înlocuit de Petăr Mladenov, un prim pas spre înlăturarea regimului comunist din Bulgaria. Schimbările politice din Bulgaria au făcut parte din valul de revoluții care au cuprins Europa de Est în 1989. Aceste evenimente au avut un efect de domino, influențând și mișcările de reformă din alte țări comuniste, inclusiv din Republica Moldova, care în curând avea să-și declare independența față de Uniunea Sovietică.

2000 Republica Federală Iugoslavia este admisă oficial în Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)

Din care fusese suspendată în 1992. Reintegrarea Iugoslaviei în OSCE a marcat un pas important în stabilizarea Balcanilor după conflictele din anii '90. Acest proces de pacificare și integrare europeană a fost urmărit cu interes și de Republica Moldova, care căuta să-și consolideze propria poziție internațională și să-și îmbunătățească relațiile cu organizațiile europene.

2006 Se înființează la Roma Partidul Românilor din Italia (Partidul Identitatea Românească)

Înființarea acestui partid a reflectat nevoia comunității românești din Italia de a avea o voce politică și de a-și apăra interesele. Această inițiativă a fost importantă și pentru cetățenii moldoveni din diaspora, care se confruntau cu provocări similare în ceea ce privește integrarea și reprezentarea în țările gazdă.

2019 Primul tur al alegerilor prezidențiale în România cu o prezență la vot de 51,19%

Din cei 14 candidați, Klaus Iohannis a obținut 37,82%, Viorica Dăncilă 22,26%, Dan Barna 15,02%, Mircea Diaconu 8,85%, Theodor Paleologu 5,72%. Alegerile prezidențiale din România au fost urmărite cu interes și în Republica Moldova, având în vedere legăturile strânse dintre cele două țări. Rezultatele au indicat o preferință pentru continuitate și stabilitate politică, aspecte relevante și pentru moldoveni, care se confruntau cu propriile provocări politice și economice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării